Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Τείχος» υψώνει η αντιπολίτευση στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ανυπέρβλητα φαίνεται ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τους πολιτικούς του αντιπάλους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας,Recep Tayyip Erdogan, στην προσπάθειά του να πετύχει την πλήρη ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP),υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αντιδρά σθεναρά στα σχέδια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο, εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την υπερψήφισή του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο Erdogan χαρακτήρισε ως «χάσιμο χρόνου» τις προσπάθειες για τροποποίηση του Συντάγματος,απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γιατί η αντιπολίτευση συνεχίζει να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.
Οι σχετικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν λίγο πριν αρχίσει τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με στόχο την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
Το ισχύον Σύνταγμα της Τουρκίας καταρτίστηκε και ψηφίστηκε το 1982 από το στρατιωτικό καθεστώς και επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης,δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, περιστέλλει τη δράση των συνδικάτων και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: