Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Στα 78 τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης Α και στη χώρα μας,καθώς την Κυριακή (27/6) επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας,άλλα έξι κρούσματα.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα,ανέρχεται τώρα στα 78 από τα οποία ωστόσο τα 27 έχουν ιαθεί πλήρως.Στο μεταξύ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί ο Π.Ο.Υ. την εξέλιξη της νόσου στο νότιο ημισφαίριο όπου έχει χειμώνα.Τα νέα κρούσματα αφορούν:
Μία 20χρονη Βρετανίδα,που νοσηλεύεται από το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου,η οποία "εντοπίστηκε" από τις θερμικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".
Μία γυναίκα 65 ετών,ελληνικής καταγωγής η οποία ταξίδεψε πρόσφατα από την Αυστραλία, μία νεαρή 19 ετών ελληνικής καταγωγής,η οποία ήρθε σε επαφή με ήδη ασθενή από τη γρίπη.Το άτομο που ασθενεί με την γρίπη και κόλλησε την 19χρονη ταξίδεψε από τη Μ. Βρετανία.
Επίσης,στα νέα κρούσματα ανήκει και ένας άνδρας 29 ετών,ο οποίος ήρθε σε επαφή νοσούντα που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο και μία νεαρή γυναίκα 19 ετών,η οποία ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα το οποίο ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά,τα περιστατικά των νοσούντων από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε εβδομήντα επτά (77),από τα οποία εικοσιεπτά (27) έχουν ιαθεί πλήρως.Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι τα συμπτώματα των ασθενών εξακολουθούν να είναι ήπια και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.Σαφές είναι ότι πρέπει να παίρνουν όλοι – ειδικά οι ευπαθείς ομάδες – προληπτικά μέτρα,όπως συχνό πλύσιμο χεριών.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξέλιξη στο νότιο ημισφαίριο
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν παράλληλα,οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την εξέλιξη της νόσου στο νότιο ημισφαίριο και ειδικά σε Αργεντινή,Χιλή και Αυστραλία,ώστε να δουν την εξέλιξή του στις συνθήκες του χειμώνα.
Σύμφωνα με το BBC,στην Αργεντινή το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει 1.587 κρούσματα και 26 θανάτους από τη γρίπη.Ανησυχία στις αρχές προκαλεί το γεγονός ότι την Κυριακή στη χώρα θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία,πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
Στη Χιλή,μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.211 κρούσματα και 12 θάνατοι,ενώ στην Αυστραλία έχουν σημειωθεί πέντε θάνατοι που συνδέονται με την εκδήλωση της γρίπης και 3.677 κρούσματα.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αμερικανοί θεωρείται ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό,όπως ανακοίνωσε η αξιωματούχος των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (CDC),Αν Σουχάτ.
Η ίδια σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί στις αρχές.
Ωστόσο, το καλό νέο είναι ότι το ποσοστό των θανάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί και ότι τα συμπτώματα των νέων κρουσμάτων είναι ήπιας μορφής.
Δύο νεκροί από τη νέα γρίπη στην Ταϊλάνδη
Δύο θανάτους από τη νέα γρίπη ανακοίνωσε την Κυριακή η Ταϊλάνδη. Πρόκειται για τα δύο πρώτα θύματα της γρίπης,η οποία εμφανίστηκε στη χώρα πριν από έξι εβδομάδες.
Τα θύματα είναι ένας 42χρονος άνδρας και μία 40χρονη γυναίκα.Σημειώνεται ότι στη χώρα,η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός,έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 1.200 κρούσματα της νέας γρίπης.
Το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε η Λιθουανία
Το πρώτο της κρούσμα ανακοίνωσε την Παρασκευή και η Λιθουανία,από το κέντρο ελέγχου Aids της χώρας.Πρόκειται για έναν ναυτικό, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην Ινδία.
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι πιθανόν να κόλλησε τον ιό εκεί.Τα συμπτώματα του είναι ήπια και δεν κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται οτι μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κρούσματα της νέας γρίπης παγκοσμίως ανέρχονται στα 60.000 και αφορούν 100 χώρες ενώ 263 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: