Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Πολιτική παρέμβαση Αλογοσκούφη με αιχμές κατά Καραμανλή

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη,με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την κρίση».Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί μέσα από το βιβλίο την πρώτη του πολιτική παρέμβαση μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου,αφήνοντας αιχμές για τον πρωθυπουργό και την οικονομική πολιτική.
Το βιβλίο γράφτηκε τέσσερις μήνες μετά την έξοδο του από το υπουργείο Οικονομίας και πρόκειται για πολιτικό κείμενο.Αναφέρεται στην οικονομική πολιτική της τετραετίας 2004-2008 και επιχειρεί να την εντάξει στο πλαίσιο της μεταπολίτευσης,κάνοντας αναδρομή στις πολιτικές των προκατόχων του από το 1974 και μετά.
Σύμφωνα με τα «Νέα»,το όνομα του Κ.Καραμανλή δεν αναφέρεται ούτε μία φορά,αλλά το πολιτικό ψαχνό του βιβλίου βρίσκεται στα συμπεράσματα, όπου ο Γ.Αλογοσκούφης διατυπώνει τις απόψεις του γι΄αυτά που έγιναν και γι΄ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Η κύρια αιχμή προς τον πρωθυπουργό συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση του βιβλίου:«Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία. Αποφασισμένοι πολιτικοί,που χωρίς φοβικά σύνδρομα,ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν,να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται επίσης ως δέσμιος ενός σχεδιασμού πρόωρων εκλογών που αδυνατεί να υλοποιήσει:«Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν και όχι για να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο,αναζητώντας ευκαιρίες για εκλογικούς ή άλλους αιφνιδιασμούς».
Επικριτικός είναι ο κ.Αλογοσκούφης και στο θέμα της οικονομικής πολιτικής που,κατά την άποψή του,πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και να μην αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων και παζαριού με τις Βρυξέλλες.«Είναι σαφές ότι η επιλογή των επιμέρους παραμέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Επιτροπής ή του Συμβουλίου».
«Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής όσο διαρκεί η κρίση και αποφασιστικής προσαρμογής όταν η διεθνής κατάσταση βελτιωθεί.Αυτά όμως θα πρέπει να ανακοινωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από σήμερα...»,γράφει ο πρώην υπουργός.
Αποσπάσματα από το βιβλίο δημοσιεύει σήμερα και το «Έθνος»:
«Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό και το πολιτικό της πρόβλημα σχετίζεται με τις επιλογές στην οικονομική πολιτική.Η νοοτροπία του κρατισμού και του λαϊκισμού παραμένει βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία.Διαπερνά και τα δύο μεγάλα,ελληνικά πολιτικά κόμματα...».
«Θεωρώ ότι πρέπει να αντισταθούμε με όλα τα μέσα στις "Σειρήνες"του λαϊκισμού και του κρατισμού,που βρήκαν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν μια αδιέξοδη και χρεοκοπημένη πολιτική ατζέντα.
Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες.Αρκεί και εμείς οι πολιτικοί να βρούμε τον δρόμο της συνεννόησης και της σύνθεσης και να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας.Είναι σημαντικό να επιδιωχθούν πολιτικές συναινέσεις και συγκλίσεις στα αυτονόητα.Χρειάζεται να εγκαταλειφθεί η συντεχνιακή λογική μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας.
Πρέπει το εθνικό συμφέρον να αρθεί πάνω από το ατομικό,το συντεχνιακό ή το κομματικό.Ιδιαίτερα τώρα που ο κόσμος κλυδωνίζεται από τις επιπτώσεις μιας σοβαρής διεθνούς κρίσης.Στο κράτος χρειάζεται μεγαλύτερη πειθαρχία στις δαπάνες,ιδίως στις δημόσιες επιχειρήσεις,στα ασφαλιστικά ταμεία,στα νοσοκομεία και στους υπόλοιπους οργανισμούς.
Πολλές δημόσιες επιχειρήσεις μπορεί και πρέπει να αποκρατικοποιηθούν ή να καταργηθούν,πολλοί δημόσιοι οργανισμοί χρειάζεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,η οποία δυστυχώς διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Έρχομαι,τέλος,σε ένα όχι και τόσο ευχάριστο ζήτημα.Στο ασφαλιστικό μας σύστημα,του οποίου οι προοπτικές είναι τραγικές.Η τελευταία μεταρρύθμιση, αν και στη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκεί.Διότι τα βάρη μεταφέρθηκαν πίσω στον προϋπολογισμό.Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα δημιουργεί δαπάνες που σταδιακά θα υπονομεύσουν ολόκληρο το δημοσιονομικό μας οικοδόμημα...
Μετά τον τερματισμό της κρίσης,η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής.Σε αντίθετη περίπτωση,οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι».
Στο μεταξύ,ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου για το πώς θα κινηθεί ο Γ.Αλογοσκούφης, καθώς από τον Ιανουάριο και μετά οι σχέσεις του Μεγάρου με τον πρώην υπουργό είναι παγωμένες.Ο τελευταίος,που το Σαββατοκύριακο βρίσκεται σε συνέδριο στο Λονδίνο, προετοιμάζει την επιστροφή του και πάλι στο προσκήνιο από τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: