Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ο "γρίφος" της καπνο-απαγόρευσης

Ασαφές το τοπίο λίγες μέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα των αντικαπνιστικών μέτρων."Φουντώνει" η συζήτηση για τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος,λίγες ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της εφαρμογής,την 1η Ιουλίου.
"Πήραμε μία συνειδητή απόφαση να προχωρήσουμε σε μία σταδιακή προσαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων,αφού για 20 χρόνια δεν υπήρχε καν αντικαπνιστική συνείδηση στη χώρα μας",είπε στο ΣΚΑΪ ο κ. Αλέξης Ζορμπάς,συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας,ζητώντας απ΄όλους να στηρίξουν αυτό το βήμα και να μην καλλιεργείται εικόνα ασάφειας.
Ο κ.Ζορμπάς διευκρίνισε ότι θα ισχύσει περίοδος προσαρμογής και επανέλαβε ότι για χώρους έως 70 τμ οι καταστηματάρχες θα επιλέγουν εάν τα καταστήματά τους θα είναι αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη.Στους ημιυπαίθριους χώρους, δεν υπάρχει απαγόρευση καπνίσματος.
Τέλος,ο κ.Ζορμπάς κάλεσε τους καταστηματάρχες να προσέρχονται στους κατά τόπους δήμους προκειμένου να προμηθευτούν τα ειδικά σήματα,ενώ πληροφορίες θα μπορούν να λάβουν και μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1142.
Να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση υπουργικής απόφασης, έστω και την τελευταία στιγμή, κάλεσε το υπουργείο Υγείας ο κ.Γιάννης Τσάκος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων.
Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσάκος,δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι αλλαγές στο εσωτερικό του καταστήματος συνιστούν υπέρβαση αδείας, τόνισε ότι το γυάλινο χώρισμα στα καταστήματα μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο – ιδίως στα νυχτερινά κέντρα- και επισήμανε ότι τα ειδικά φίλτρα για τον καπνό είναι αναποτελεσματικά.
Ο κ.Τσάκος,κάλεσε το υπουργείο Υγείας να εξαιρέσει πλήρως το μέτρο στα νυχτερινά κέντρα και διευκρίνισε ότι ο κλάδος δεν είναι αντίθετος στο μέτρο, αλλά στα πρόστιμα."Δεν αντέχουμε άλλα πρόστιμα, ήδη έχουμε πτώση τζίρου κατά 30%,και το χειμώνα εκτιμώ ότι θα φτάσει το 50% λόγω και της απαγόρευσης...Θα αναγκαστούμε να απολύσουμε κόσμο",κατέληξε ο κ.Τσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: