Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ο Ιωσήφ Στάλιν ψηφίστηκε "τρίτος σημαντικότερος Ρώσος"

Αλέξανδρος Νιέφσκι,Πιότρ Στολίπιν και Ιωσήφ Στάλιν «κέρδισαν» τις πρώτες θέσεις σε τηλεοπτική έρευνα του σταθμού Rossiya για τον «πιο σημαντικό Ρώσο».Πράγμα που σημαίνει ότι πρώτος ήρθε ένας εθνικός ήρωας,δεύτερος ένας ρεφορμιστής αριστοκράτης υποστηρικτής του τσάρου και τρίτος ο πιο σημαντικός σοβιετικός ηγέτης της ρωσικής ιστορίας.
Ο Ιωσήφ Στάλιν,διάδοχος του Βλαντίμιρ Λένιν ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας το 1922,βρέθηκε μπροστά στις προτιμήσεις των Ρώσων για πολλούς μήνες. Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα βρισκόταν πρώτος,μέχρι τη στιγμή που ο παραγωγός του προγράμματος,το οποίο διεξήγε την έρευνα γνώμης κάλεσε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν κάποιον άλλο.Όπως αναφέρει το BBC,στην «δημοσκόπηση» ψήφισαν πάνω από 50 εκατομμύρια Ρώσοι,μέσω τηλεφώνου,Ίντερνετ και sms. Αρχικά «συμμετείχαν» 500 υποψήφιοι,από τους οποίους για την τελική ψηφοφορία επελέγησαν οι 12.
Σύμφωνα με το BBC,παρ’ότι ο Στάλιν κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή,εξοντώνοντας τους αντιπάλους του,είναι η μορφή που έκανε την Ρωσία την δύναμη εκείνη που νίκησε τους Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,πράγμα που «βαραίνει» στην ιστορική συνείδηση των Ρώσων πολιτών και σήμερα.
Προβληματισμένος πάντως για την πρωτιά αυτή του Στάλιν δήλωσε ο ρώσος σκηνοθέτης –και μέλος της επιτροπής του τηλεοπτικού σταθμού που διεξήγε την ψηφοφορία- ΝικήταΜιχάλκοφ,λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σκέψης,το γιατί οι Ρώσοι επέλεξαν τον Στάλιν.
Σημειώνεται ότι πρώτος σημαντικότερος Ρώσος ψηφίστηκε ο πρίγκιπας ΑλέξανδροςΝιέφσκι, εθνικός ήρωας της Ρωσίας,ο οποίος απώθησε της σουηδικές και γερμανικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας τον 13ο αιώνα και συμμάχησε με τους Μογγόλους με σκοπό προστατεύσει τα ανατολικά του κράτους.Τον 16ο αιώνα ο Αλέξανδρος Νιέφσκι ανακηρύχθηκε άγιος από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Δεύτερος πιο σημαντικός,θεωρήθηκε ο πρωθυπουργός του τελευταίου αυτοκράτορα της Ρωσίας Πιότρ Στολίπιν,ο οποίος έκανε προσπάθειες μοντερνισμού της γεωργίας καθώς επίσης και προσπάθειες κατάπνιξης του επαναστατικού κινήματος.Ο Στολίπιν δολοφονήθηκε από έναν επαναστάτη μέσα στην Όπερα του Κιέβου καθώς παρακολουθούσε μία όπερα του Ρίμσκι – Κόρσακοφ,το 1911.

Δεν υπάρχουν σχόλια: