Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

«Παγκόσμια Πλατφόρμα» για θεομηνίες

ETHΣIEΣ δαπάνες ύψους 5,39 δισ.δολ.έχει ανάγκη η ανθρωπότητα προκειμένου να υπάρξει μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές,όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τζον Χολμς.
Σε ομιλία του κατά την έναρξη της 4ήμερης συνάντησης «Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών»,υπογράμμισε ότι το 90% των φυσικών καταστροφών οφείλονται στην κλιματική αλλαγή,ενώ έχουν τη «δυνατότητα» ακόμη και να «σβήσουν από τον χάρτη» τις περιοχές τις οποίες πλήττουν.
Ο Χολμς εξέφρασε,λοιπόν,την ελπίδα ότι η «Παγκόσμια Πλατφόρμα» θα καταλήξει σε συμφωνία για ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών –ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 10% των 8 δισ. δολαρίων που δαπανάται ετησίως για ανακούφιση από φυσικές καταστροφές–συν το 1% του ύψους 239 δισ.δολαρίων προϋπολογισμού αναπτυξιακής βοήθειας.
Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ,Μπαν Κι-μουν,σε δηλώσεις του με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα κατά της Ερημοποίησης,υποστήριξε ότι έως το 2050 περισσότερα από 200 εκατ.άνθρωποι θα καταστούν εξ ανάγκης μετανάστες,καθώς οι περιοχές που ζουν θα έχουν πλήρως καταστραφεί από την ξηρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: