Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Eurogroup - Τώρα μιλούν για επιμήκυνση αφού βύθισαν στην ύφεση την οικονομία μας

Μετά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου παρέπεμψε ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα πρέπει να προσφέρει αποδείξεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας χρονικής επιμήκυνσης για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τάχθηκαν κατά της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. Θετική απέναντι στην επιμήκυνση εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γ. Στουρνάρας εστίασε στην βελτίωση του κλίματος όοσν αφορά στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους εταιρούς.
Αποδείξεις της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως οι όποιες πολιτικές αποφάσεις για την χώρα δεν θα ληφθούν πριν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)».
Θετική στο ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα μας εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η επιμήκυνση είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των «σκληρών» της ευρωζώνης που εμφανίστηκαν επίσης έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, όχι όμως και την χορηγήση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.
«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό και ως εκ τούτου θα δώσουμε στους Ελληνες τον χρόνο που χρειάζονται (για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής), αλλά επιπλέον χρήματα μάλλον δεν θα υπάρξουν», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, πριν από από την έναρξη της συνόδου του Eurogroup στη Λευκωσία.
Συγχρόνως, σημείωσε πως αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, έχει επέλθει μια σημαντική εκτόνωση στην κρίση του ευρώ, αφενός με τις θεσμικές αποφάσεις και αφετέρου με την απόφαση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για την αγορά ομολόγων, κάτω από προυποθέσεις, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε, υπάρχει θεσμικά ευρεία πεποίθηση πως απέδωσαν οι εργασίες προετοιμασίας των τελευταίων μηνών και η Ευρώπη έχει τώρα σταθεροποιηθεί.
Αναφερόμενη στην έκθεση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας σημείωσε πως αναμένεται μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρξει εντατική συζήτηση για τις προόδους που σημειώνονται στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα εξυγίανσης.
Θετικά σημάδια από Ολλανδία και Ιρλανδία-Συγκρατημένος ο Σόιμπλε
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Φέκτερ, κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στο Eurogroup, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Την στήριξή του στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, εμφανιζόμενος θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», προσέθεσε.
Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος εν ολίγοις συνέστησε υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα.
«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», πρόσθεσε.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: