Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τουρκία κατάφερε να πάρει πίσω τα ελληνικά γλυπτά της Τροίας

Χρυσά και κεχριμπαρένια περιδέραια, σκουλαρίκια και καρφίτσες υπάρχουν ανάμεσα στα κομμάτια που έδωσε το Μουσείο Πεν στην Τουρκία. Επέστρεψαν στην Άγκυρα με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού 24 κομμάτια από τον θησαυρό της Τροίας, που μεταφέρθηκε παράνομα από την Τουρκία στο εξωτερικό το 1873.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ertuğrul Günay, είπε τα εξής σχετικά με την επιστροφή των αρχαίων:
«Πρόκειται για έργα που λέγεται ότι είναι της δεύτερης (πόλης της) Τροίας. Λεηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τους πρώτους ανασκαφείς. Ένα μέρος από αυτά ήταν στην Γερμανία. Κατά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Κάποια από αυτά εκτίθενται τώρα στο μουσείο Πούσκιν. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για να τα πάρουμε.
» Οι συνεργάτες μας το 2009 έκαν έρευνες και βρήκαν σε δημοσιεύσεις του Μουσείου Πεν έργα που ενδεχομένως προέρχονταν από την Τροία. Ύστερα από αυτό ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και συνεχίσαμε τις έρευνες. Το Μουσείο Πεν τα πήρε με νόμιμο τρόπο το 1966, όμως αυτά βγήκαν παράνομα από την χώρα.
» Στο τέλος των διαπραγματεύσεων δέχθηκαν να τα επιστρέψουν δίχως να ζητήσουν κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα, ζήτησαν μονάχα συνεργασία, (μας είπαν) θα σας δώσουμε τα έργα αυτά αλλά και εσείς στο μέλλον θα κάνετε έκθεση μαζί με μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία με διεθνή ιδρύματα, με μουσεία που έχουν τέτοια ηθική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: