Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Reuters: Σταμάτησαν τις δηλώσεις για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Για μια φορά επιτέλους, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έκαναν το σωστό και κατάφεραν σε ό,τι είχαν αποτύχει καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης: να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
Το λακωνικό τους ανακοινωθέν που δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα ήταν η μόνη φρόνιμη επιλογή. Με οτιδήποτε διαφορετικό θα είχαν απλώς επιδεινώσει την κατάσταση. Ό,τι προσδοκίες και να είχαν οι αγορές, το καλύτερο που είχαν να κάνουν οι ηγέτες στη σύνοδο της Τετάρτης ήταν να βάλουν τη γλώσσα τους μέσα, παρά να προσποιούνται ότι έχουν την απάντηση στο πρόβλημα. Κάτι που μόνο οι Έλληνες μπορούν να έχουν.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη επιθυμούν να μετατρέψουν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Δεν μπορούν, ωστόσο, να πιέσουν και πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλιώς θα θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι κατά πασά πιθανότητα διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις ως προς τους όρους του μνημονίου, προκειμένου να δείξουν ότι ευρώ δεν φέρνει μόνο πόνο και τιμωρία.
Δεν μπορούν όμως να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν από τις εκλογές γιατί αυτό θα ενθάρρυνε τα αντιμνημονιακά κόμματα να ζητήσουν από τους δανειστές ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λάβουν μέτρα για το χειρότερο σενάριο - την άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν μπορούν βέβαια να το επιβεβαιώσουν αυτό δημοσίως γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γινόταν μετά αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κάθε φορά που κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, οι αγορές πέφτουν.
Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Να διατηρήσουν όλοι την ψυχραιμία τους και να εξακολουθήσουν να προετοιμάζονται για την ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, που συμβαίνει να είναι και η πρώτη ημέρα Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μεξικό.
Είναι βέβαια δύσκολο να προετοιμάζεται κανείς μυστικά σε μια ευρωζώνη 17 κρατών στην οποία τίποτα δε μένει κρυφό εν μέσω 24ωρης ροής ειδήσεων.
Αλλά οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης οφείλουν να καταστρώσουν σχέδια είτε για να εξοστρακίσουν την Ελλάδα, είτε για να τη στηρίξουν με ένα επιθετικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.
Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ισπανία και την Ιταλία μπορεί να επιταχύνουν τα πράγματα. Αλλά εάν όχι, η σιωπή στις επόμενες τρεις βδομάδες θα είναι πραγματικά χρυσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: