Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

O Τσίπρας σε αδιέξοδο, θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή μετα τις αποψινές συναντήσεις

Ειδικότερα, τόσο ο κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δεν θα συμμετείχαν.
Πρόταση που κρίθηκε προσχηματική από τον κ. Τσίπρα και γι' αυτό ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποστολή επιστολών προς τους ευρωπαίους εταίρους με τις οποίες Σαμαράς και Βενιζέλος θα απέσυραν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του μνημονίου.
Η συγκεκριμένη προϋπόθεση εξόργισε, τόσο τη Συγγρού όσο και την Ιπποκράτους, καθώς κρίθηκε προσβλητική αλλά και με σαφή στόχο να οδηγήσει τη συνομιλία σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως και στα δύο στρατόπεδα λένε: «Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει, προτιμά το εύκολο έργο της αντιπολίτευσης».
Από την άλλη πλευρά, η απάντηση της Κουμουνδούρου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σαμαράς αντιφάσκει, λέγοντας ότι δίνει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, ενώ οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου αφορούν στη σωτηρία του μνημονίου και όχι στη σωτηρία της χώρας».
Υπό αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι οι απογευματινές συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών (στις 18:00 ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Βενιζέλο και στις 19:00 με τον κ. Σαμαρά) χαρακτηρίζονται άνευ ουσίας, γίνονται όμως γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να τις ακυρώσει προκειμένου να μη χρεωθεί το αδιέξοδο.
Φαίνεται λοιπόν ότι τις τελευταίες κρίσιμες για τη χώρα ώρες, οι βασικοί παίχτες τους δράματος επιδίδονται σε μία τακτική για να χρεώσει ο ένας στον άλλο τη νέα προσφυγή στις κάλπες.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιστρεψει τη διερευνητικη εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το πρωί προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί με τον τρίτο εντολοδόχο που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: