Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Handesblatt: "'Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά όχι από την E.E"

Πρόταση για «ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά όχι και από την Ευρωπαϊκή Ενωση» επεξεργάζονται βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
«Με δεδομένο την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» θα πρέπει να μεταστραφεί η παθητική στάση της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Μέλη του κόμματος CDU της Ανγκελα Μέρκελ επιχειρούν μια αυθαίρετη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής εκτιμώντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ελλάδας να αποχωρήσει από το ευρώ.
«Οι Γερμανοί δεν είναι αυτοί που θα υποδείξουν στους Ελληνες πώς πρέπει να ζουν. Ομως το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί να κάνει τη μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε τη δυνατότητα στη χώρα για ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ χωρίς όμως να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλάους Πέτερ Βιλς, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών και αρμόδιος σε οικονομικά ζητήματα.
Ο ίδιος επίσης δηλώνει ότι το «δόγμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη έχει ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά» ενώ εκτιμά ότι η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα θα απάλλασσε τη χώρα «από έναν λάθος δρόμο».
Περί «μη συμμόρφωσης» και «συνεπειών» κάνει λόγο και ένα άλλο εξέχον στέλεχος του κόμματος. «Είναι προφανές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις γνωστές συνέπειες» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Μίκαελ Μάιστερ προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο εξόδου ενός μέλους από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: