Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Fidelity: Η Ισπανία σύντομα θα ζητήσει μνημόνιο

«Δεν νομίζω πως θα αργήσει η στιγμή που η Ισπανία θα ζητήσει, με τη σειρά της, μια επίσημη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», τονίζει ο Ντομινίκ Ρόσι, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της αμερικανικής εταιρίας επενδύσεων Fidelity Worldwide Investment, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent.
«Η Ισπανία διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία το εξωτερικό, τα οποία μπορούν κάλλιστα να πωληθούν και υποψιάζομαι πως σύντομα, μερικά από αυτά θα βγουν στην επιφάνεια με στόχο την άμεση επανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, προτού είναι πολύ αργά για την οικονομία της χώρας» επισημαίνει ο Ρόσι, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ για λογαριασμό της εταιρίας του η οποία έχει την έδρα της στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους σε άλλες δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης του ευρώ», λέει ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων. Και εκτιμά ότι το διαβόητο Grexit (η επαπειλούμενη ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τους λαούς άλλων κρατών.
«Το κλειδί για μένα, όσον αφορά στις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι το εξής: ποια θα είναι η δημόσια αντίδραση σχετικά με τα μέτρα λιτότητας σε κράτη όπως Ιταλία και Ισπανία, όταν μάθουν τα νέα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Βλέπουμε την υποστήριξη στα μέτρα λιτότητας να συρρικνώνεται σταδιακά, οπότε ελπίζω πως, αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρωζώνης, η επίδραση να είναι εμφανής σε όλους, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη υποστήριξη για τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ιταλία και στην Ισπανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: