Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ένας αναλυτής της Citi πτώχευσε ήδη την Ελλάδα και την έβγαλε από το ευρώ!

Τα στοιχήματα για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ δίνουν και παίρνουν. Και τα πονταρίσματα μεγάλα. Τα συμφέροντα μιας μεγάλης κρίσης στην ΕΕ ευνοούν αυτούς που έχουν παίξει (Αμερικανοί κυρίως παίκτες) τεράστια ποσά σε αυτή την εξέλιξη. Για αυτό πιέζουν την Ελλάδα να αποτέλεσει την κερκόπορτα της Ευρώπης.
«Πιστεύουμε τώρα ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος ή το μεθεπόμενο είναι περίπου 50-75% και το περιλαμβάνουμε στις προβλέψεις μας», γράφει ο Μπούιτερ στη εκθεσή του.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, αλλά και στις νέες προβλέψεις μας, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ στις αρχές του 2013, η οποία θα ακολουθηθεί από μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, με μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013 και μια πιο μετριοπαθή ανάκαμψη στη συνέχεια», λέει ο Μπούιτερ.
«Πιστεύουμε ότι η μετάδοση μιας αρνητικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι αναπόφευκτη και αυτή είναι ήδη η περίπτωση κατά κάποιον τρόπο», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.
Μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ της Ελλάδας θα ακολουθήσει «μια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 0,5% (...), μια δεύτερη δέσμη μέτρων (ενισχύσεις και μέτρα) για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ένα πρόγραμμα βοήθειας της τρόικας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση, τράπεζες πιστωτές) για την Ισπανία, και οικονομική στήριξη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας», σημείωσε.
«Πιστεύουμε ότι με τέτοια μέτρα, η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να περιοριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε καμία άλλη χώρα να μην αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη και ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί», καταλήγει ο οικονομολόγος της Citigroup, ενώ προειδοποιεί ότι «εάν συμβεί αυτή η έξοδος, δεν θα τερματιστεί η κρίση στη ζώνη του ευρώ».
Όσον αφορά το νέο νόμισμα που θα έχει η χώρα, αυτό - κατά τη Citi - θα είναι υποτιμημένο έως 60% έναντι του ευρώ, και θα παραμείνει εκεί για μια 5ετία.
Συγκεκριμένα, η Citigroup εκτιμά ότι το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο (50%-60%) για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η ΕΚΤ θα «κατεβάσει» τα επιτόκια στο 0,5%. Παράλληλα, θα χορηγηθεί δεύτερο πακέτο διάσωσης σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, καθώς και στήριξη στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πάντως, η Citi σημειώνει ότι «οι τεράστιες αντίξοες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες του ευρώ θα είναι αναπόφευκτες, και αυτό συμβαίνει ήδη σε κάποιο βαθμό».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: