Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πανικός σε Βερολίνο-Βρυξέλλες από την άνοδο του Ολάντ και το ισπανικό πρόβλημα

Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ ύψους €200 δισ. βρίσκεται στα σκαριά από την Κομισιόν και αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις γαλλικές και τις ελληνικές εκλογές. Στόχος είναι να δοθεί "απάντηση" στη ευρωπαϊκή κρίση, με τη τόνωση των επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες έχουν πληγεί από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Η προσπάθεια αποβλέπει και στην εκτόνωση της λαΊκής δυσαρέσκειας, η οποία μεταφράζεται σε άνοδο της εκλογικής δύναμης της Αριστεράς.
Υπέρ του αναπτυξιακού πακέτου τάσσεται πλέον ανοιχτά και η Αγκελα Μέρκελ, βλέποντας ότι η επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία θα αλλάξει τις ισορροπίες και τους προσανατολισμούς της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο και την ύπερξη του γαλλογερμανικού άξονα. Πολιικά, τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του Ολάντ σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες, οδηγούν στην απομόνωση τη Γερμανία. Υπό αυτό το πρίσμα η Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να δράσει επιδιώκοντας να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και νε περιορίσει τις απαιτήσεις του νέου μπλοκ που δημιουργείται υπό το Φρανσουά Ολάντ.
Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει άλλωστε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλώντας μάλιστα με ρήξη αν δεν τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη, καθώς ρίσκο πλέον ανεβαίνει αισθητά και οι αγορές πανικοβάλλονται.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές άμεσος στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη λεκτική και πολιτική στήριξη στην Ισπανία, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Το κόστος δανεισμού ν ανεβαίνει διαρκώς καθώς οι οίκοι αξιολόγησης την υποβιβάζουν, υπό το βάρος της ύφεσης που επιδεινώνει τους δημοσιονομικούς δείκτες και τα διογκούμενα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Τα €200 δισ. που προτείνει η Γερμανία να διατεθούν άμεσα σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ακολουθηθούν από αντίστοιχα αναπτυξιακά ευρωομόλογα, με βάση τα οποία θα χρηματοδοτούνται έργα και προγράμματα με στόχο την ανακοπή του υφεσιακού κύκλου.
Το «ρεύμα» Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ καλωσόρισε την έκκληση της Γερμανίας για αναπτυξιακά μέτρα ως ένδειξη ότι η Ευρώπη αποδέχεται τις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο της λιτότητας. Το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών επέμεινε πως η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα αποδεχθεί τελικά την πρότασή του για την επαναδιαπραγμάτευση τού γερμανικής "εμπνεύσεως" συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Οι ιδέες που προτείνω κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Ολάντ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο και επικαλούμενος πρόσφατα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και των ηγετών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: