Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Κουβέλης: Οικουμενική κυβέρνηση

ΜΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Oικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να ενσωματώνει και να εκφράζει την εντολή και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στην κάλπη της 6ης Μαΐου ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά την αποψινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έχει ως εξής:
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΗ 14/05
«Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας να παραβρεθώ στη σημερινή σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης. Ανταποκρίθηκα γιατί είναι υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα, ήταν πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι γνωστό ότι η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά, έχουμε προτείνει από θέση υπευθυνότητας απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία, όταν η εντολή βρισκόταν στα χέρια του δευτέρου κόμματος, του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση της Αριστεράς ή έστω μία κυβέρνηση με πρόσημο, με τη σφραγίδα της Αριστεράς. Δεν αξιοποιήθηκε εκείνη η εντολή που δόθηκε στον κ. Τσίπρα.
Προσήλθα εν συνεχεία και πάλι από θέση υπεύθυνη έναντι της χώρας και κατέθεσα δημόσια την πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Μια οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα έπρεπε να ενσωματώνει και να εκφράζει την εντολή και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στην κάλπη της 6ης Μαΐου. Δηλαδή την πολιτική η οποία κρατάει σταθερά τη χώρα στην Ευρωζώνη, την πολιτική που ξεκινάει την άλλη μέρα το πρωί την αποδέσμευση από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Και βεβαίως αυτή η οικουμενική κυβέρνηση θα έπρεπε αναγκαία να εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν στα πολιτικά στοιχεία που ανέφερα. Δεν κατέστη δυνατό διότι δε θέλησε αυτή τη συμμετοχή το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ .
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την πρωτοβουλία όπως τη δικαιούται από το Σύνταγμα και μας κάλεσε εκ νέου σήμερα και αναζήτησε τη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση από προσωπικότητες. Είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μία κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες, αποτελεί την ήττα της πολιτικής, απόδειξη της ήττας της πολιτικής, καταθέτοντας την κατηγορηματική αντίθεση μου. Είπα ταυτόχρονα ότι ακόμη και αν είχε αποφασιστεί μία τέτοια κυβέρνηση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών και πάλι θα έπρεπε να ενσωματώνει αυτή η κυβέρνηση τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένη την αντίθεσή μου στη συγκεκριμένη πρόταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα έχει την πρωτοβουλία αύριο να συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις δύο το μεσημέρι.
Επαναλαμβάνω ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμείνει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η οικουμενική κυβέρνηση, με τα προσδιοριστικά στοιχεία πουανέφερα.
Καταθέσαμε από υπεύθυνη θέση αυτή την πρόταση, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και κυρίως ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική εκείνη που αποδεσμεύει σταδιακά, αλλά αποδεσμεύει από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Η Δημοκρατική Αριστερά με τη δύναμη που της έχει δώσει ο ελληνικός λαός, μία δύναμη του 6,11%του εκλογικού σώματος, έκανε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει λύση και το κάναμε από υπεύθυνη θέση απέναντι στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας και στην κοινωνία.
Θα προσέλθω και αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, επαναλαμβάνοντας όλα εκείνα τα οποία ανέφερα και πάντα με την επισήμανση ότι το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα-επιμένουμεστο οικουμενικό σχήμα-θα πρέπει να αντιστοιχείται προς εκείνο το οποίο θέλησε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του, με την ψήφο του. Εκείνο που θέλησε είναι στη βάση και στη διάταξη των πολιτικών συσχετισμών τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και προφανέστατα μία συμμετοχή, η οποία θα προωθεί την πολιτική που αποδεσμεύει από το μνημόνιο, αλλά κρατάει σταθερά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: