Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ανοίγουν οι φάκελοι για την Κυπριακή ΑΟΖ

Τις διαδικασίες για άνοιγμα των φακέλων που κατέθεσαν εταιρείες/κοινοπραξίες στο β’ γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεργοποίησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, με επιστολή του στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για αξιολόγηση των αιτήσεων.
Στόχος είναι να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία αξιολόγησης, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, ύστερα από την πρώτη του σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την οποία τους ενημέρωσε για τα ενεργειακά θέματα.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι στις 11 Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογο του θέματα συνεργασιών και συνεργιών στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο Υπουργός ενημέρωσε τα κόμματα για το β’ γύρο αδειοδότησης και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, για τις επαφές με την Noble, για την ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, για την ίδρυση ταμείου υδρογονανθράκων, για το θέμα του τερματικού σταθμού και για το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, για την κατασκευή του οποίου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.
Αναφορικά με τις εξελίξεις από τις επαφές με την Noble, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ''είμαστε στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων για αποσαφήνιση των προθέσεων και των προοπτικών σχετικά με την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο'' και ''αναμένω μέχρι τέλος Μαΐου να κατατεθούν εκθέσεις από την ομάδα των Γενικών Διευθυντών, την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και την ΡΑΕΚ και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για τη συνομολόγηση συμφωνιών και για την έλευση το συντομότερο φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και για τις υποδομές''.
Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν ενέργειες που είναι τροχιοδρομημένες, όπως είναι η ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, θέμα, όπως σημείωσε, το οποίο ''επεξεργάζεται ήδη η Νομική Υπηρεσία και συντάσσει το καταστατικό της εταιρείας''.
Επίσης, ενημέρωσε τα κόμματα για τις μελέτες που θα ανατεθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ίδρυση ταμείου υδρογονανθράκων, για τα ζητήματα που αφορούν τον τερματικό σταθμό και για θέματα σε σχέση με την κατασκευή εσωτερικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, για την οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.
Επί του τελευταίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι υπάρχει ο σχεδιασμός με την ΔΕΦΑ και σύντομα θα υπάρχει μια παρουσίαση στις κοινότητες
Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τα κόμματα και για τις εξελίξεις εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ενωσης του κανονισμού για τα θέματα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις υπεράκτιες εξορύξεις και πρόσθεσε ότι ''όταν μιλούμε και για ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και για εξορύξεις κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας για προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος''.
Αυτός είναι ένας φάκελος που θα το διαχειριστούμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το β’ γύρο αδειοδότησης εντός έξι μηνών, ο κ. Συλικιώτης, αφού διευκρίνισε ότι το χρονικό αυτό περιθώριο δεν είναι στόχος, αλλά έχει τεθεί κατά την εξαγγελία του β’ γύρου αδειοδότησης, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες τέτοιων θεμάτων, σημείωσε ότι ''σήμερα είμαστε καλύτερα οργανωμένοι από ό,τι ήμασταν στον α’ γύρο αδειοδότησης''.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Γενικούς Διευθυντές, τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, τον Διευθυντή Ενέργειας και τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, δεν θα κάνει δουλειά από μόνη της, αλλά ''με τη βοήθεια τεχνοκρατών, της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και του συμβουλευτικού οίκου που εργάστηκε στον α’ γύρο'', πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς εξασφαλίζεται ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για το β’ γύρο αδειοδότησης δεν εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η διαδικασία αξιολόγησης προϋποθέτει και μελέτη της κάθε ενδιαφερόμενης εταιρείας και σημείωσε ότι μέσα από την πρόταση της, η κάθε εταιρεία καταθέτει τα στοιχεία και την εμπειρία της σε τέτοια θέματα.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει και το κριτήριο ότι ''αποφασίζουμε στη βάση κριτηρίων εθνικής ασφάλειας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: