Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Σε πηγάδι χωρίς πάτο

Συνεχίζεται η δραματική πτώση τιμών στο ΧΑ. Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Τίποτε πλεον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών τιμών, που επιστρέφουν στα επίπεδα του... 1990, καθώς ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, θεωρώντας πολύ υψηλό το ρίσκο των επικείμενων εκλογών. Βασικοί δείκτες και πολλά blue chips (Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ) καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται. Αρνητικό κλίμα και στις διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχούν η κινδυνολογία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο προβληματισμός για τις εξελίξεις που φέρνουν οι νέες πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και οι ανησυχίες από την αύξηση του κόστους δανεισμού χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Πέμπτη κατά σειράν ημέρα μεγάλων απωλειών στο ΧΑ, όπου τραπεζικά και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια προσπαθούν με παρεμβάσεις να στηρίξουν τις μετοχές τους και να κρατήσουν ζωντανή την αγορά. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιβραδύνουν την πτώση, προσθέτοντας μεταβλητότητα.
Καταλυτικής σημασίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, που προκαλεί μαζική έξοδο διεθνών κεφαλαίων από τις μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ. Οι δύο μετοχές βυθίστηκαν από χθες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας ντόμινο στο ταμπλό.
Οι πιέσεις συνεχίσθηκαν σήμερα, αλλάζοντας σταδιακά τη συνολική εικόνα της αγοράς, που έδειχνε έτοιμη και ικανή να αντιδράσει.
Δυνατότητες - και πιθανότητες - πρόσκαιρης αντίδρασης υπάρχουν ακόμη, καθώς οι τεχνικοί δείκτες είναι υπεβολικά υποτιμημένοι. Ομως στην παρούσα φάση "μετράει" κυρίως η ψυχολογία της αγοράς - που είναι εξόχως αρνητική.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε σήμερα 3,41%, κλείνοντας στις 536,49 μονάδες κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσαν ο τραπεζικός δείκτης (-2,72%) και ο FT20 (-3,79% στις 198,34 μονάδες).
Νέα ιστορικά χαμηλά και από ΟΤΕ (-8% στο 1,48 ευρώ), ΔΕΗ (-2,5% στο 1,54 ευρώ), Εθνική (-4,1% στο 1,17), Marfin PB (-1,5% στο €0,13)

Δεν υπάρχουν σχόλια: