Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μπαϊράκι από τους γαλάζιους βουλευτές που κόβονται για το χατίρι της Ντόρας

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα «θυσιαστούν» για να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες του κόμματος τα στελέχη που προέρχονται από την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, με τους «μετασεισμούς» της χτεσινής ανακοίνωσης συνεργασίας να εντοπίζονται ιδιαίτερα στην Ηλεία και την Κρήτη.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο protothema.gr, οι βουλευτές της ΝΔ που θα «παραμεριστούν» για χάρη της εκλογικής συνεργασίας με την Ντόρα Μπακογιάννη, μιλούν για αδικία καθώς έχουν εκλεγεί και τώρα καλούνται να «αφήσουν ησύχως» τις έδρες τους και να μείνουν εκτός Βουλής. Ιδιαίτερες συζητήσεις προκαλεί η περίπτωση τριών βουλευτών της ΝΔ που ενώ εξελέγησαν με σταυρό, τώρα παραμερίζονται για χάρη τριών στελεχών της Ντόρας που δεν είχαν καν εκλεγεί στις περιφέρειές τους.
Οι γαλάζιοι βουλευτές που αντιδρούν ζητούν πρακτικά να διασφαλιστεί πρωτίστως η δική τους επανεκλογή και δευτερευόντως η εκλογή των στελεχών της Ντόρας. Μάλιστα απαιτούν να μπουν οι ίδιοι σε εκλόγιμες θέσεις και «αμέσως μετά την τελευταία εκλόγιμη θέση» τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το επιχείρημά τους ακούγεται λογικό: Αν οι «εκλεκτοί» της Ντόρας φέρουν τις δικές τους ψήφους στο κόμμα, τότε θα πάρουν κι εκείνοι μια έδρα στη Βουλή.
Οι περισσότερες αντιδράσες εμφανίζονται στην Ηλεία, όπου τα κομματικά στελέχη γίνονται δέκτες αρκετών τηλεφωνημάτων. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, η ΝΔ εξέλεξε εκεί δύο βουλευτές: τον κ. Κώστα Τζαβάρα και την κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου. Όμως, οι πληροφορίες από τη Συγγρού λένε ότι για τη δεύτερη εκλόγιμη θέση στη λίστα προορίζεται πλέον ο Γιώργος Κοντογιάννης που προέρχεται από τη Δημοκρατική Συμμαχία, με αποτέλεσμα να βγει εκτός Βουλής η κυρία Αυγερινοπούλου.
Όπως είναι ευνόητο, η πιστή κομματική βάση της ΝΔ αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό, ενώ η Νομαρχιακή διαμηνύει στα κεντρικά του κόμματος ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την τοποθέτηση, ενώ τα τοπικά στελέχη φτάνουν στο σημείο να λένε ότι η συνεργασία της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να της στοιχίσει αντί να την ωφελήσει και αντί γα τρεις βουλευτές στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να βρεθεί με έναν!
Ο κ. Κοντογιάννης έχει μεν καταγωγή από την Ηλεία αλλά στις εκλογές είχε κατέβει στην Β΄ Αθήνας. Όμως στην Β΄ Αθήνας η κ. Μπακογιάννη θέλει να κατεβάσει τον κ. Γιάννη Οικονόμου, στην επόμενη μετά τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου θέση. Έτσι, η κυρία Αυγερινοπούλου θεωρείται το εύκολο θύμα προκειμένου να χωρέσει ο κ. Κοντογιάννης.
Αντιδράσεις και στην Κρήτη
Στα Χανιά συζητείται να μπει πρώτος στην λίστα ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε βάρος του κ. Μανούσου Βολουδάκη και να μείνει έξω ο κ. Κώστας Γύπαρης. Όμως ο κ. Βολουδάκης ήταν ο μόνος που στήριζε τον κ. Σαμαρά σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, το προπύργιο της οικογένειας Μητσοτάκη, όταν μάλιστα ο κ. Μαρκογιαννάκης δύο χρόνια συνεχώς έβριζε τον αρχηγό της ΝΔ.
Στο Ηράκλειο αντιδρά ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννη στην ένταξη στο ψηφοδέλτιο του κ. Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και ο κ. Δεικτάκης που θα χάσει την έδρα. Ο δε κ. Σενετάκης που ήταν δεύτερος επίσης δεν θέλει να μπει στην τρίτη θέση μετά τους κ.κ. Κεφαλογιάννη και Αυγενάκη.
Στις τοπικές κοινωνίες η νεοδημοκρατική βάση δεν υποδέχεται θετικά τους υποψηφίους οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από τη ΝΔ έκαναν πόλεμο στο κόμμα τους και στο αρχηγό. Ενδέχεται στις περιφέρειες που θα μπουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας να προκληθούν αντιδράσεις και να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων αλλά και κομματικών στελεχών της ΝΔ προς όμορους πολιτικούς χώρους κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: