Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Άγρια λιτότητα στους Έλληνες προτείνει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

«Αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα λιτότητας»
Οι ελληνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου, θα δώσουν απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εάν οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν σε αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα λιτότητας, για να μπορούν να πάρουν χρήματα από την Ευρώπη, τόνισε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Επισήμανε δε, πως οι όροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι γνωστοί και προβλέπουν πως για να δοθούν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να καταστεί η Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και σίγουρα υπάρχει ενδιάμεσα μια δύσκολη περίοδος.
Τώρα θα πρέπει, όπως είπε, να αναμένεται η ετυμηγορία των Ελλήνων κι αν αυτοί δώσουν την πλειοψηφία σε ένα κόμμα που θέλει την έξοδο από την ΕΕ, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να το λάβει υπόψη της και να το αποδεχθεί. Οι ίδιοι οι Ελληνες, επισήμανε, πρέπει να αποφασίσουν και θα ήταν μοιραίο λάθος και τελείως αντιδημοκρατικό, εάν άλλοι προσπαθούσαν να τους προδιαγράψουν τι πρέπει να κάνουν.
Απαντώντας στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι και μετά από ένα εξάμηνο μέλος της Ευρωζώνης, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά, εφόσον, όπως είπε, οι ελληνικές εκλογές αναδείξουν κόμματα στην εξουσία, τα οποία θέλουν κάτι τέτοιο και τότε από την πλευρά της η Ευρώπη θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σπίντελεγκερ τάχθηκε κατά της εισαγωγής ευρωομολόγων, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, καθώς και κατά μιας χαλάρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, παραπέμποντας στην Αυστρία, για την οποία παρατήρησε πως έχει κάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της.
Ήδη, προχθές, σε πρώτες, σχετικές δηλώσεις του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, είχε ταχθεί κατηγορηματικά, κατά της αναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: