Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Το ρεύμα του Ολάντ φέρνει αέρα αλλαγής σε Γαλλία και ΕΕ

Σαν έτοιμος από καιρό για τα Ηλύσια Πεδία, ο Γάλλος σοσιαλιστής φαίνεται να έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο δράσης που θα του επιτρέψει να προωθήσει το πρόγραμμά του στη χώρα του και στην Ευρώπη.
Eτοιμος να ζήσει τον δικό του Μάη είναι ο Φρανσουά Ολάντ και μαζί του μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσδοκά ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει την αναγκαία στροφή προς την αλλαγή και την ανάπτυξη. Αντιθέτως, ο Νικολά Σαρκοζί βαδίζει προς τις κάλπες σαν να «έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό», όπως δήλωσε η τρίτη του πρώτου γύρου, Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ξεκαθάρισε την Πρωτομαγιά πως θα ψηφίσει λευκό, κατηγορώντας τον Σαρκοζί ότι δεν «φέρθηκε καλά» στους ψηφοφόρους της, καταστρέφοντας τις όποιες ελπίδες έτρεφε ο Γάλλος πρόεδρος να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των 6,4 εκατ. ψηφοφόρων της.
Το τελειωτικό, όπως φαίνεται, χτύπημα, κατάφερε την Πέμπτη ο κεντρώος υποψήφιος, Φρανσουά Μπαϊρού, που, «κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους του», δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ. Αν κι αρνήθηκε να δώσει «γενική εντολή», κατήγγειλε, ωστόσο, «την πορεία προς την άκρα Δεξιά» που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος.
Ο 49χρονος Μανουέλ Βαλς, υπεύθυνος επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, προορίζεται για το υπουργείο Εσωτερικών.
Της ανακοίνωσης Μπαϊρού είχε προηγηθεί και η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αντιπάλων, με τον Ολάντ να κλέβει τις εντυπώσεις με την ετοιμότητα και τον δυναμισμό του από τον συνήθως επικοινωνιακά χαρισματικό Σαρκοζί.
Σαν έτοιμος λοιπόν από καιρό για τα Ηλύσια Πεδία, ο Ολάντ φαίνεται να έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο δράσης που θα του επιτρέψει να προωθήσει τόσο το πρόγραμμά του στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη.
Ο 62χρονος Ζαν Μαρκ Ερό, ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, παρουσιάζεται ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.
Βέβαια, η επιτυχία ενός σχεδίου, όσο καλό και αν είναι αυτό, εξαρτάται και από το ποιοι θα αναλάβουν να το εκτελέσουν, κάτι το οποίο ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δείχνει να κατανοεί.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η κυβερνητική ομάδα που θα παρουσιάσει ο Ολάντ την επομένη των κοινοβουλευτικών και η οποία θα περιλαμβάνει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, αναμένεται να συνδυάζει την «εμπειρία» διαμέσου βετεράνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος οι οποίοι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, την «ανανέωση» με την αξιοποίηση νεότερων γυναικών που έχουν όμως αποδείξει τη μαχητικότητά τους στο κοινοβούλιο, καθώς και το «άνοιγμα» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις το οποίο θα εξαρτηθεί και από τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν πριν από τις κάλπες του Ιουνίου.
Η 53χρονη Μαρισόλ Τουρέν, πιθανότατα θα αναλάβει το ιδιαίτερα ευαίσθητο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ωστόσο, το μεγάλο φαβορί της αυριανής αναμέτρησης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που ανήκουν στη Δεξιά, καθώς δεν στοχεύει σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού που θα είχαν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η προώθηση της προοδευτικής ατζέντας.
Ο πρωθυπουργός
Η 61χρονη Μαρτίν Ομπρί, πρώην εσωκομματική αντίπαλος του Ολάντ, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στην κεφαλή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες που διαρρέουν τα τελευταία 24ωρα στα γαλλικά ΜΜΕ, οι αναλυτές ξεχωρίζουν ορισμένα ονόματα που αναμένεται να αξιοποιηθούν με βεβαιότητα από τον πιθανότατο επόμενο ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων. Ετσι, μπορεί το όνομα του πρωθυπουργού να μην έχει κλειδώσει, ωστόσο ο Ολάντ φαίνεται πως θα αγνοήσει τις φωνές εκείνες που θέλουν να δουν τη νυν γενική γραμματέα των Σοσιαλιστών και πρώην εσωκομματική του αντίπαλο, Μαρτίν Ομπρί, στο Μέγαρο Ματινιόν και θα επιλέξει έναν «δικό του άνθρωπο», τον Ζαν Μαρκ Ερό.
Η επιλογή του ηγέτη της Σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας θα αποτελούσε εξάλλου και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ο 62χρονος πολιτικός μιλάει άπταιστα Γερμανικά και έχει πολλές επαφές στο Βερολίνο.
Δύο μέρες μετά το ντιμπέιτ του Ολάντ με τον Σαρκοζί, όπου ο Γάλλος πρόεδρος έχασε τις εντυπώσεις, ήρθε ο Φρανσουά Μπαϊρού να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τον ηγέτη των σοσιαλιστών.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο ρόλος της Ομπρί παραμένει αβέβαιος και δεν αποκλείεται η 61χρονη να παραμείνει στην κεφαλή του κόμματος. Αλλο ένα από τα «βαριά χαρτιά» του Ολάντ θεωρείται ο Μισέλ Σαπέν, στενός του φίλος από τον στρατό αλλά και συμφοιτητής του.
Σε γνώριμα λημέρια
Ο 60χρονος, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών επί Φρανσουά Μιτεράν την περίοδο 1992-1993, αναμένεται να επιστρέψει στα γνωστά του λημέρια αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της ανάκαμψης. Μαζί του θα έχει κατά πάσα πιθανότητα και τον 59χρονο Ζερόμ Καζουάκ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο.
Οσο για το υπουργείο Εξωτερικών, τα ΜΜΕ προβλέπουν πως αυτό θα καταλήξει είτε στα χέρια του 65χρονου πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς είτε στον στενό συνεργάτη του Ολάντ και επικεφαλής του αριστερού ρεύματος της παράταξης, τον 54χρονο Πιερ Μοσκοβισί.
Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, ο 49χρονος Μανουέλ Βαλς ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ενδέχεται να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών σε μια κίνηση που θα έχει στόχο να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα με την οποία οι Σοσιαλιστές θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας.
Οσο για τις γυναίκες, οι προβλέψεις αποδεικνύονται πιο δύσκολες. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ολάντ θα αξιοποιήσει μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παράταξης, την 53χρονη Μαρισόλ Τουρέν, την οποία πολλά ΜΜΕ κρίνουν ικανή να αναλάβει το ευαίσθητο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Εξίσου πιθανή κρίνουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της 38χρονης Ορελί Φιλιπετί, αλλά και δύο εκ των εκπροσώπων του Ολάντ στην προεκλογική εκστρατεία, που θα μπορούσαν να συμβολίσουν την «πολυπολιτισμική διάσταση» της εξουσίας, τη γεννημένη στο Μαρόκο 34χρονη Νατζάτ Βαλό Μπελκασέμ και τη γεννημένη στη Νότια Κορέα 38χρονη Φλερ Πελερέν.
Βέβαια, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αναλυτές, τα ονόματα αναμένεται να διανθιστούν και με στελέχη από άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, των Οικολόγων ή ακόμη και του Κέντρου, ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάλπης του Ιουνίου. Με δεδομένο ότι ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για κάποιο κυβερνητικό αξίωμα, τα ΜΜΕ υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται ο Ολάντ να προτείνει κάποιο χαρτοφυλάκιο στην εκπρόσωπο του τελευταίου, την 38χρονη Κλεμαντίν Οτέν.
Εξίσου πιθανό σενάριο θεωρούν τη συμμαχία των Σοσιαλιστών με τους Οικολόγους στις κοινοβουλευτικές εκλογές, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει κυβερνητικό πόστο τόσο η 68χρονη πρώην δικαστής και υποψήφια των προεδρικών εκλογών, Εβα Ζολί όσο και η ηγέτης του κόμματος, η 37χρονη Σεσίλ Ντιφλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: