Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ευ. Μυτιληναίος: Ο αξιότιμος κύριος «Δεν πληρώνω»

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο επιχειρηματίας σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε ότι «το 2012 θα είναι χρονιά που θα κλάψουν μανούλες», ενώ περιέγραψε τους τρεις πυλώνες της καταστροφής: Ένα κράτος που έχει πτωχεύσει, ένα τραπεζικό σύστημα που δεν δανειοδοτεί, υπερβολικοί φόροι που καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα. Όμως ο κ. Μυτιληναίος «ξέχασε» να πει, ότι ο ίδιος χρωστάει περισσότερα από 80 εκατ. στη ΔΕΗ και αρνείται πεισματικά να τα πληρώσει, παρά το γεγονός ότι του έχει δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής μέσα από μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Το χρέος της εταιρείας Αλουμίνιον του κ. Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ έφτανε πριν από δύο μήνες τα 115 εκατ. ευρώ. Τα 74,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ τα 39,5 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της ρύθμισης – haircut προηγούμενου χρέους. Η ΔΕΗ είχε καλέσει την Αλουμίνιον να πληρώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, όμως η Αλουμίνιον κατέβαλε λιγότερα από τα μισά: Μόλις 35 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι η εταιρεία είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ συμφωνία, για να παραπέμψουν τη διαφορά τους ως προς τα τιμολόγια χρέωσης στη διαιτησία. Ως όρος τέθηκε η Αλουμίνιον να πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος που θα της έστελνε η ΔΕΗ. Όμως, η Αλουμίνιον δεν τήρησε τη συμφωνία, καθώς μετά την υπογραφή σταμάτησε να πληρώνει.
Όταν η ΔΕΗ επιχείρησε να «θυμίσει» στον κ. Μυτιληναίο να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή να πληρώνει τους λογαριασμούς του, εκείνος έκανε ακόμη μία τρίπλα. Προσέφυγε στη ΡΑΕ, ζητώντας αυτή τη φορά να της προσδιορίσει προσωρινή τιμή ρεύματος. Το ακόμη πιο απίστευτο είναι, ότι μέχρι η ΡΑΕ να πάρει την απόφαση, η Αλουμίνιον προσδιόρισε μόνη της την προσωρινή τιμή, που ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχε συμφωνήσει προ μηνών με τη ΔΕΗ! Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Αλουμίνιον να χρωστάει στη ΔΕΗ περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από ερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μπει και στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος παρήγγειλε δικαστική έρευνα. Όσον αφορά τη διαφορά με τη ΔΕΗ, αναμένεται ο ορισμός του επιδιαιτητή. Την ίδια ώρα ο κ. Μυτιληναίος ανακοινώνει υψηλές κερδοφορίες. Ενδεικτικά τα κέρδη προ φόρων για το 9μηνο του 2011 ανέρχονται σε 99,4 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και σε εξαγορές - μαμούθ.
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: