Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Φρανσουά Ολάντ - Ευθεία επίθεση στη Γερμανία της Μέρκελ

Η Γερμανία δεν μπορεί να «βάζει ταυτόχρονα δύο σύρτες (στην πόρτα), τον έναν για τα ευρωομόλογα κι έναν άλλον για την επαναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους εκ μέρους της ΕΚΤ», τόνισε σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του περιοδικού Slate.
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε μεν την Παρασκευή το πρωί, όμως δημοσιεύεται σήμερα, κατόπιν τελικών διορθώσεων εκ μέρους του Ολάντ, αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα χθες (Κυριακή).
Όσον αφορά στο ζήτημα της τόνωσης της ανάπτυξης, ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι «θα θέσει το θέμα αυτό στους εταίρους, ιδίως στους φίλους Γερμανούς, όμως εκείνοι δεν μπορεί να βάζουν ταυτόχρονα δύο σύρτες (στην πόρτα), τον έναν για τα ευρωομόλογα, έναν άλλον για την επαναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους εκ μέρους της ΕΚΤ».
«Η προεδρική εκλογή στη Γαλλία δεν σχετίζεται με καμία συνέπεια για τις γαλλογερμανικές σχέσεις» επισήμανε ο κ. Ολάντ, που αναμένεται να επισκεφθεί επίσημα το Βερολίνο πολύ λίγο αφότου την 15η Μαΐου αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.
Το επιτελείο του Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι «ήδη χθες βράδυ ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν ουσιώδεις διαβουλεύσεις».
Η κα Μέρκελ, θυμίζει σήμερα το Γαλλικό πρακτορείο, «σνομπάρισε τον σοσιαλιστή Ολάντ καθ'όλη την προεκλογική του εκστρατεία, παρέχοντας τη στήριξή της στον συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί, που ο Ολάντ νίκησε στο β' γύρο των εκλογών» και θυμίζει επίσης ότι ο Σαρκοζί «απέρριπτε το αίτημα για μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική».
Την ώρα που ο κ. Ολάντ διακήρυσσε προεκλογικώς ότι «πρέπει να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού συμφώνου, επισυνάπτοντας ένα Αναπτυξιακό σύμφωνο», το Βερολίνο αποφάνθηκε σήμερα κατηγορηματικά ότι, «το Δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμο» και ότι «επομένως, κάθε διαβούλευση για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη πρέπει να γίνει χωρίς να 'συνδεθεί' καθόλου με το Δημοσιονομικό σύμφωνο», θύμισε τέλος σήμερα το Γαλλικό πρακτορείο.
Στις 16 Μαΐου η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή στις 16 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε απόψε μιλώντας στο κανάλι France 2 ο Πιερ Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπός του κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.
Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Μέρκελ έχει προσκαλέσει τον Ολάντ στο Βερολίνο «όπου θα πάει αμέσω μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (σ.σ. στις 15 Μαΐου), την επόμενη ημέρα, προτού φύγει για τις ΗΠΑ όπου τον έχει προσκαλέσει ο Μπαράκ Ομπάμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: