Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Δίνουν «πράσινο φώς» στον Τσίπρα για κυβέρνηση

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να επωμισθούν την ευθύνη ότι προκάλεσαν νέες εκλογές
Ενώ οι αγορές ανησυχούν και τα διεθνή media αρχίζουν να κινδυνολογούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές ότι μπορεί να καταλήξει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Οι πιθανότητες περιορίζονται μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις του Αντ. Σαμαρά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ολοι φαίνεται ότι επιθυμούν νέες εκλογές, αλλά προσπαθούν να μην επωμισθούν την ευθύνη ότι τις προκάλεσαν με την αρνητική τους στάση. Θα δώσουν λοιπόν "πράσινο φώς" στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παίρνει σήμερα διερευνητική εντολή και θα προσπαθήσει να την αξιοποιήσει για να δημιουργήσει "κλίμα", προωθώνας την ιδέα μιας αριστερής κυβέρνησης.
Χωρίς να ελπίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των τριών ημερών για να παρουσιάσει -απευθυνόμενος ουσιαστικά στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους- τις βασικές κατευθύνσεις μιας κυβέρνησης "αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων", η οποία θα μπορούσε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει πρωτίστως να εξασφαλίσει κοινωνική, λαϊκή υποστήριξη - η οποία μπορεί να μεταφρασθεί σε ψήφους στις επόμενες εκλογές - και να πείσει κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς ότι πρέπει να συνεργασθούν την προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης.
Από τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής θα ζητήσει να παράσχουν υποστήριξη ή έστω ανοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει τις εξής προτεραιότητες:
- Κατάργηση του Μνημονίου και σύναψη νέας συμφωνίας στήριξης από την ΕΕ
- Εφαρμογή προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας
- Λήψη μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων
- Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ενημερωθεί για τις προτάσεις που θα διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις συναντήσεις τους με τον Αλ. Τσίπρα οι Σαμαράς-Βενιζέλος δεν θα έχουν εκ προοιμίου αρνητική στάση. Θα εμφανισθούν πρόθυμοι να τις συζητήσουν, θέτοντας όμως και τους δικούς τους όρους.
Δημοσίως θα εμφανισθούν πάντως ότι προτάσσουν την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και ότι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση βασισμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες με ΕΕ και ΔΝΤ, τις οποίες δεν έχει προσυπογράψει όπως οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων
Πάντως οι πιθανότητες να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες, έως μηδαμινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: