Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πόσο θα υποτιμηθεί η νέα δραχμή εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ!

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει από μια χρεοκοπία πιο ομαλά από ό,τι μερικοί εκτιμούν, αν οι πιστωτές της είναι πρόθυμοι να μειώσουν το επιτόκιο του τεράστιου χρέους της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, σε έκθεση του το Κέντρο Μελετών Οικονομικής Πολιτικής των Βρυξελλών (CEPS) εκτιμά πως πλέον η στάση των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας (τρόικα) είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας έχει περιορίσει σημαντικά την έκθεσή του σε ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η συνολική δημόσια και ιδιωτική έκθεση στην Ελλάδα ανέρχεται στο περίπου 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωζώνης με τις εθνικές εκθέσεις να κυμαίνονται από το 2% της Ιρλανδίας στο 7% της Πορτογαλίας.
Το CEPS τοποθετεί την συνολική έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα στα 300 δισ. ευρώ στα οποία συνυπολογίζει τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ και τα δάνειά της προς τις ελληνικές τράπεζες.
Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα αν βγει από το ευρώ είναι μεγάλος, καθώς το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά περίπου 50% έναντι του ευρώ, καταστρέφοντας την δυνατότητα της χώρας να εκπληρώσει το χρέος της.
H Ελλάδα ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μπορεί εύκολα να βρεθεί σε καλύτερη θέση από ότι είναι σήμερα, μέσα σε 10 χρόνια, καθώς το υποτιμημένο νόμισμα θα επιτρέψει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών.
«Το εάν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ακολουθηθεί από χρεοκοπία της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά από την προθυμία των Eυρωπαίων εταίρων της να χρηματοδοτήσουν στο μεσοδιάστημα τη χώρα», καταλήγει η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: