Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εντείνονται οι συζητήσεις για το ευρωομόλογο

Η έκδοση ευρωομολόγων αναμένται να τεθεί το τραπέζι της Ατυπης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Τετάρτη, αν και οι απόψεις της Γερμανίας αποκκλίνουν από αυτές της. Ο Γάλλος πρόεδρος, λέγεται, ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, επαναφέροντας την πρότασή του στο τραπέζι, την ίδια ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να είναι ανυποχώρητη. Εν τω μεταξύ, θετικός στην υιοθέτηση ευρωομολόγων στάθηκε, σήμερα, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, σπεύδοντας να επισημάνει πως θα τεθούν προϋποθέσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Άγκελα Μέρκελ που αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε το θέμα της συλλογικοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην συνεδρίαση του G8 το σαββατοκύριακο και ότι θα το εγείρει εκ νέου στην συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Η πρότασή του αναμένεται να βρει σύμφωνους τον Ιταλό πρωθυπουργό, κ. Μάριο Μόντι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, κ. Μαριάνο Ραχόι και την Κομισιόν, που υποστήριξε εξαρχής την ιδέα.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σε κάθε πρόωρη κίνηση, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία στηρίζεται από την Ολλανδία, την Φινλανδία και άλλες χώρες. «Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και ο κ. Ολάντ θα βρει στήριξη και από άλλους ηγέτες εάν εγείρει το θέμα», είπε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.. «Δεν είναι κάτι που θα γίνει εν μια νυκτί - είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πρώτα - αλλά υπάρχει η θέληση για ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ευρωομολόγων», πρόσθεσε.
Σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι τους προέτρεψε να μην έχουν «ταμπού» στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας στο σύνολο της Ευρωζώνης.
«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση» δήλωσε, παράλληλα, σήμερα, από τις Βρυξέλλες ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν, προσθέτοντας, ωστόσο ότι προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Κληθείς να απαντήσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, ο κ. Αλταφάζ παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, ο κ. Αλταφάζ παρέπεμψε στη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν στις 17 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, το ευρωομόλογο προϋποθέτει την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπως σημείωσε, ο κ. Αλταφάζ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: