Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Να γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία με Ελβετία για έλεγχο καταθέσεων

Παρότι υπήρχε δέσμευση για ολκλήρωσή της πριν τις εκλογές.
Αφορολόγητες καταθέσεις της τάξεως των 200 δισ. ευρώ έχουν Έλληνες πολίτες και … πολιτικοί σε τράπεζες της Ελβετίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία λέει μάλιστα, ότι γι’ αυτό δεν έχει κλείσει ακόμα η φορολογική συμφωνία με τη χώρα – τέως φορολογικό παράδεισο!
«Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση και η Βουλή της Αθήνας έδειχναν ελάχιστη βιασύνη να κλείσουν φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, ανάλογη αυτών που συνήψαν οι Γερμανία, Μ. Βρετανία και Αυστρία.
Όμως τώρα η υπόθεση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Ο λόγος; Οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαΐου και ο οργή πολλών Ελλήνων που κατευθύνεται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επειδή επί χρόνια παρέλειψαν να πατάξουν σοβαρά τη φοροδιαφυγή» αναφέρει το άρθρο.
Όσο αφορά το άρθρο 25 της συμφωνίας, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις Αρχές των δύο χωρών, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή, ο συντάκτης του άρθρου λέει ότι «παραλίγο κι αυτή η τροποποιημένη συμφωνία να παραμείνει σχέδιο για το μέλλον. Η Βέρνη το υπέγραψε ήδη το Νοέμβριο, αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο άφησε να περάσει ένας ολόκληρο χρόνος πριν μπει η τελική υπογραφή. Ακόμη και Έλληνες πολιτικοί διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, αλλά νόμιμο ή παράνομο το ελληνικό κεφάλαιο αποφεύγει το φως».
«Αν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι η συμφωνία με τη Βέρνη θα κλείσει πριν τις εκλογές, οι νομικοί δεν έχουν δει ακόμη το σχέδιο νόμου» επισημαίνεται στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: