Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ: Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πιο δύσκολα μέτρα

Έκκληση προς τους Έλληνες προκειμένου να ακολουθήσουν τις συμβουλές του ΔΝΤ αντί να τις απορρίψουν, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και αναφορικά με την άνοδο του ΣΥΡΙΖα στην εξουσία και την θέλησή του -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- να κρατήσει το ευρώ αλλά να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, «για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν».
«Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα. Το τίμημα όμως σε μια ορισμένη χρονική φάση συνίσταται και στην επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτείται το κρατικό χρέος», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αυτό που βρίσκω ότι είναι ενθαρρυντικό, είναι κατά πρώτον ότι απ΄ότι φαίνεται ο ελληνικός πληθυσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και κατά δεύτερον ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να κρατήσουν στην Ευρωζώνη την Ελλάδα» συνέχισε.
Ενώ καταλήγοντας τόνισε πως «Αυτή είναι μια περίπλοκη συγκυρία εξαιτίας της εχθρότητας για την λιτότητα», αλλά «η λιτότητα δεν είναι το παν, πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη» και «τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: