Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Κεντρική Τράπεζα Βρετανίας: Η Ευρωζώνη αυτοδιάλυεται

Η Ευρωζώνη αυτοδιαλύεται χωρίς να έχει κάποια προφανή λύση, δήλωσε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας (Bank of England) Μέρβιν Κινγκ, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της έκθεσης για τον τριμηνιαίο πληθωρισμό.
"Περνάμε μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τη μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής από τη δεκαετία του 1930, τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση στην ιστορία αυτής της χώρας, το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα σε ειρηνική περίοδο για τη χώρα, και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας, η Ευρωζώνη, αυτοδιαλύεται χωρίς οποιαδήποτε προφανή λύση", δήλωσε ο κ. Κινγκ, προσθέτοντας: "Η ιδέα ότι μπορούμε εύλογα να ελπίζουμε ότι θα πλεύσουμε ήρεμα μέσα από όλα αυτά, με έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μέσο μακροχρόνιο ρυθμό και με τον πληθωρισμό στο 2%, μου φαίνεται εντελώς εξωπραγματική".
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό που κάνουν οι βρετανικές αρχές για την περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης, ο κ. Κινγκ δήλωσε: "Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συζητούνται για αρκετό καιρό μεταξύ της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (FSA) και αυτό θα συνεχισθεί. Φυσικά, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής εξετάζει πολύ προσεκτικά τα μέτρα που οι τράπεζες θα έπρεπε να λάβουν για να προστατευθούν από κάποιες από τις συνέπειες των δυσκολιών που βλέπουμε στην Ευρωζώνη".
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: "Οτιδήποτε συμβεί, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο μέλλον, υπάρχουν ζημιές από πιστώσεις που πρέπει να αναληφθούν και - όποια λύση και αν επιλέξουν - θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, επειδή χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πρέπει να αποδεχθούν μία εξισορρόπηση".
Στην έκθεση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα διατηρηθεί πιθανόν πάνω από το 2% για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, ενώ η ανάπτυξη θα είναι ασθενής και ευάλωτη στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: