Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Διαρροές καταθέσεων ξανά εν όψει υποβαθμίσεων

Οι προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για νέες υποβαθμίσεις τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και των έξι μεγαλύτερων ελληνικών εμπορικών Τραπεζών, όπως και η διακίνηση νέων αστήρικτων φημών περί ενδεχόμενης αιφνίδιας ελληνικής χρεοκοπίας, έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες νέο κύμα διαρροής καταθέσεων στο εξωτερικό.
Οι Τράπεζες επιβεβαιώνουν την τάση, αν και δηλώνουν ότι είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο εν αναμονή της ελληνικής ένταξης στον μικτό μηχανισμό χρηματοδότησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι Τράπεζες είναι αλήθεια ότι πιέζονται αυτό τον καιρό από τις επαπειλούμενες υποβαθμίσεις, από τις αυξημένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέες εγγυήσεις, όπως και από τις αυξανόμενες επισφάλειες και τις δυσκολίες των δοκιμαζόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο δεν συντρέχει λόγος πανικού. Το ελληνικό δημόσιο έχει εξασφαλισμένους πόρους, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εξασφαλίζουν κατά τα φαινόμενα και την τέταρτη δόση και επιπλέον φαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωτράπεζα συζητούν πλέον με μεγάλη σοβαρότητα σχέδια επιμήκυνσης και αναχρηματοδότησης του συνόλου των ελληνικών χρεών και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να απαλλαγούν οριστικά από τις έτσι κι αλλιώς διαβλητές αξιολογήσεις των ξένων οίκων.
Τα πράγματα όντως βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο ,αλλά και κοντά σε μια πανευρωπαϊκή διέξοδο. Η πίεση των αγορών είναι πλέον εμφανώς προκλητική και δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μια οργανωμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι στο βαθμό που υπάρχει απόφαση για διάσωση του ευρώ, δεν μπορεί παρά να εκδηλωθούν κινήσεις και πράξεις που θα αναιρούν όλο αυτό το κλίμα τεχνητής απαξίωσης και καταστροφής.
Πηγή:http://www.insideinfo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: