Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το «στρογγυλό τραπέζι» του Eurogroup (με όρους ισότητας των συμμετεχόντων) δεν θα είναι και τόσο στρογγυλό στις 18-19 Ιανουαρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.Το τρίγωνο «διαδηλωτές, Βουλή, αστυνομία» κυριαρχεί στις εικόνες του 2010. Μέσα στο Κοινοβούλιο, οι μάχες είναι λεκτικές και οι αποφάσεις προειλημμένες. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν σε δεκαετίες χάνονται σε μία παράγραφο. Εξω, ξεχειλίζει η οργή, τα δακρυγόνα κόβουν την ανάσα, η βία συχνά υπογραμμίζεται με αίμα.
Αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν «συνδιαμορφωθεί» με τους κοινοτικούς, οι επικρίσεις θα είναι σκληρές. Αλλά και αν εγκριθεί, υπάρχει ο κίνδυνος η πλατεία Συντάγματος, κάτω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, να γεμίσει από διαδηλωτές.
Προφητικά πέρα για πέρα αποδείχτηκαν όσα η «Ε» είχε καταγράψει στο πρώτο ρεπορτάζ οικονομικού περιεχομένου στην αυγή του 2010.
Αν μη τι άλλο, ο χρόνος που μας αφήνει μας κληροδοτεί μερικές από τις λέξεις-υποθήκες (Μνημόνιο, τρόικα, spread), που θα μας συνοδεύουν βασανιστικά και τα επόμενα χρόνια, με όρους επώδυνους και δυσβάσταχτους. Παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή, οξείες πολιτικές αντιδράσεις, απολύσεις, ανεργία, υψηλά επιτόκια, τράπεζες, αποπληθωρισμός.
Το ημερολόγιο της κρίσης ξεκινά τον Γενάρη με την ανάγκη δανεισμού του Δημοσίου και τους ελέγχους στα δημόσια οικονομικά από τα κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Οχι στο ΔΝΤ»

Αξιομνημόνευτη παραμένει στις 13 Ιανουαρίου η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, κατά την οποία απέκλειε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να βγει από την ευρωζώνη.
Προς τα τέλη του Γενάρη ζεσταίνονται τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών με τα 8 εκατομμύρια ευρώ από το πενταετές ελληνικό ομόλογο, με το επιτόκιο όμως να αγγίζει τα 6,2%. Παράλληλα το spread μέσω Κίνας έφτασε το 6,77%. Ετσι ξεκινά ο χορός των κερδοσκόπων που καλά κρατεί για καιρό.
Ο Φλεβάρης, όχι λόγω καιρικού ψύχους αλλά εξαιτίας των επώδυνων μέτρων με πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη και νέα αύξηση φόρων στα καύσιμα, μπαίνει ιδιαίτερα τσουχτερός.
Μάρτης γδάρτης... «Ζητάω απ' όλους θυσίες για την εθνική μας επιβίωση...», τόνιζε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός σε δραματικούς τόνους, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πτώχευση της χώρας αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν γίνουν θυσίες απ' όλους.
Στις 3 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να πει «ναι» σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τους κοινοτικούς εταίρους.
Κατ' αρχήν συμφωνία για μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η διαδικασία φαίνεται ότι θα είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να αλλάξει η Συνθήκη της Ε.Ε. Η προσφυγή μιας χώρας στο Ταμείο θα συνοδεύεται με αυστηρούς όρους.

Στήριξη

Η Γερμανία, με την ανένδοτη στάση Σόιμπλε και με την υποστήριξη Ολλανδίας, Αυστρίας και Φινλανδίας, μπλόκαρε την έγκριση μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Επειτα από ένα γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό εγκρίθηκε τελικά ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή και του ΔΝΤ, τον Μάιο.
Τον Ιούνιο μαζί με το Ασφαλιστικό θα κατατεθούν στη Βουλή τόσο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων όσο και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των απολύσεων. Μέσα σε 48 ώρες ανατρέπεται το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο.
Κυβέρνηση και τρόικα καταλήγουν στο περιεχόμενο ενός προεδρικού διατάγματος (για τις απολύσεις), δύο υπουργικών αποφάσεων (Διαιτησία και αμοιβές κάτω των βασικών μισθών) και δύο νομοσχεδίων: το Ασφαλιστικό, και τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο που ψηφίζονται τον Ιούλιο.
Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, στρέφουν τα βέλη τους κατά φοροφυγάδων και πλουσίων.
Τον Αύγουστο αναθεωρείται το Μνημόνιο. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος και το έλλειμμά της, αλλά κυρίως οι διαρθρωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η οικονομία». Με την παραδοχή αυτή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η θεραπεία-σοκ που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου δεν είναι η ενδεικνυόμενη.

Φόροι

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους κατά 2,36 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το Νοέμβριο η ελεγκτική μηχανή της τρόικας στέλνει τελεσίγραφο για την άμεση προώθηση δεκάδων νομοσχεδίων και μεταρρυθμίσεων. Αγώνα για τις εντυπώσεις δίνει η κυβέρνηση ενισχύοντας το οικονομικό επιτελείο και με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο. Στόχος, να αποφευχθούν σκληροί χαρακτηρισμοί. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες.

Ακρίβεια

Κατατίθεται και ο προϋπολογισμός που προβλέπει: αύξηση τιμών σε τρόφιμα, ΔΕΗ, νερό, εστιατόρια, πετρέλαιο, εισιτήρια, ακίνητα. Απολύσεις 10.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο και βλέπουμε...
Ανήμερα του Αγίου Νικολάου μάς επισκέπτεται ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, αρχιτέκτων της «θεραπείας-σοκ», στην οποία έχει υποβάλει την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ και η Ε.Ε., και από τη Βουλή μάς συνιστά: «Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού». Τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα μας, χωρίς να επιβληθούν πρόσθετοι όροι.
Στις 22 Δεκεμβρίου, σε μόνο τρεις ώρες και μέσα σε μουδιασμένη ατμόσφαιρα, το υπουργικό συμβούλιο ανέτρεψε όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν σε δεκαετίες. Το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και μειώνει τους μισθούς στις ΔΕΚΟ κατατέθηκε και ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τη δικαιολογία του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η τρόικα.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που επίσης εμπίπτει στο ίδιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο! Πρόκειται κυρίως για επαγγέλματα όπως των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών κ.ά., που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις τάξεις των βουλευτών. Ο νέος χρόνος, αν μη τι άλλο, προμηνύεται εκρηκτικός.*
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=237159

Δεν υπάρχουν σχόλια: