Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Νεότερα για την "κρίση του ευρώ"

Το Βερολίνο οξύνει την κρίση στην ΕΕ πολύ καλό άρθρο
Πριν εννιά χρόνια ακριβώς ήταν οι Αμερικάνοι που αναρωτιόνταν «γιατί μας μισούν», υποκρινόμενοι ότι δεν ξέρουν τίποτε. Τώρα με το ίδιο ακριβώς ύφος είναι η Γερμανία που απορεί και εξίσταται. Το ερώτημα μάλιστα τέθηκε ορθά κοφτά, με μια ασυνήθιστη ωμότητα ακόμη και για τους Γερμανούς, στο περιοδικό Σπίγκελ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Δευτέρα, όταν είχαν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τα οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω.


Χρυσός και μοναρχία


Γερμανία: Διαψεύδει τα σχέδια περί σύστασης νέου ταμείου για το ευρώ
«Σκέψεις σε επίπεδο εργασίας», λέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung (SZ, 23.12.2010) για την προετοιμασία του επόμενου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στα μέσα Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες η γερμανική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Το γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη δομή και λειτουργία του νέου θεσμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα SZ, το Ταμείο θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΚΤ ως δεύτερος υποστηρικτικός θεσμός για το ευρώ, θα είναι ανεξάρτητο από πολιτικές αποφάσεις και θα έχει ως αποστολή να διασφαλίσει το ευρώ με απεριόριστη δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Κατά την SZ το Ταμείο θα διαθέτει «βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης», αλλά υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και οι πιστώσεις θα χορηγούνται στις χώρες που έχουν ανάγκη με εγγυήσεις «σταθερής αξίας». Αυτές μπορούν να είναι είτε αποθέματα χρυσού, είτε ποσοστά συμμετοχής σε κρατικές επιχειρήσεις. Κοινώς, φέρτε μας το χρυσό και τα "ασημικά" σας.
«Η Γερμανία έχει εθνικό συμφέρον για τη συνέχιση της λειτουργίας του ευρώ με όλες τις χώρες μέλη», αναφέρεται σχετικά. Αλλά και το ευρώ «πρέπει να είναι προσανατολισμένο στο γερμανικό ενδιαφέρον σταθερότητας». Αυτό είναι ένα «αντιστάθμισμα για το γεγονός ότι η Γερμανία ως ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη». Κοινώς, "εμείς κάνουμε κουμάντο".
http://tsak-giorgis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: