Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Κόβουν κι άλλο τους μισθούς στο Δημόσιο--Νέο "ψαλίδι" με το ενιαίο μισθολόγιο

Ακολουθούν δραστικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ.
Ενώ το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και η πρωτεύουσα παραλύει από το απεργιακό κύμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα των μεταρρυθμίσεων που είναι υποχρεωμένη να προωθήσει κατεπειγόντως, βάσει του Μνημονίου. Μετά τις μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, στην προκρούστεια κλίνη μπαινουν οι μισθοί των εργαζομένων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ. Θα ακολουθήσει ένα τρίτο κατά σειρά - "ψαλίδισμα" αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Επονται περικοπές παροχών παιδείας-υγείας και αυξήσεις σ ε τιμολόγια ΔΕΚΟ.
Οι βασικές αρχές του νέου μισθολογίου πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να ψηφισθεί γρήγορα και η εφαρμογή του ν' αρχίσει μετά το πρώτο τρίμηνο του προσεχούς έτους.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για περικοπές διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, κατάργηση άμεσων και έμμεσων παροχών προς εκπαιδευτικά ιδρύματα, σπουδαστές κλπ, αυξήσεις νοσηλείων και εξεταστρων σε νοσοκομεία και αυξήσεις εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.
Η τρόικα επιμένει ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχει ακόμη πολύ "λίπος" και ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περικοπές που θα αποφέρουν εξοικονόμηση εκαταντάδων εκ. ευρώ ετησίως.
Οι περικοπές αυτές δεν θα πλήξουν μόνον τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά όλους τους πολίτες, καθώς αφορούν πρωτίστως κοινωνικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: