Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές (;)

Μετά και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που παρέπεμψε και πάλι, στο… μέλλον, τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγει, σαν βεντάλια, σχεδιασμό πρόωρων εκλογών.
Την εκτίμηση αυτή, που διατύπωσε ευθαρσώς ο Αντώνης Σαμαράς σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, συμμερίζονται πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να κάνει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, ή το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απρίλιου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, και να αποτρέψει την πολιτική οπισθοχώρηση του κόμματός του.
Ήδη άλλωστε, ο Πρωθυπουργός μοιάζει να ανοίγει μια ατζέντα κρίσιμων θεμάτων, πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί, ώστε να προβάλλει το προφίλ του μεταρρυθμιστή, και να εξισορροπήσει τις απώλειες που αναπόφευκτα θα έχει σε επίπεδο κοινωνίας.
Η ατζέντα αυτή, προβλέπει, κατά κύριο λόγο: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη συμφωνία με τη ΝΔ για τα άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή.
Με τον εκλογικό νόμο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να «σπάσει» την αχανή Β’ Αθηνών σε αυτόνομες περιφέρειες, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος. Κάτι που, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λίστας, στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, θα του επιτρέψει να ελέγξει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει.
Όσο για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που επεξεργάζονται ο Χάρης Καστανίδης, ο Χάρης Παμπούκης, και ομάδα διαπρεπών νομικών, που βρέθηκαν στο παρελθόν στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, θα αποτελέσει ουσιαστικά το «βαρύ χαρτί» του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν να εκπλήξουν και να εντυπωσιάσουν, καταργώντας την άτυπη «ασυλία» των πολιτικών.
http://www.statesmen.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: