Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Χοιρινό κρέας: καταναλώνουμε άφοβα;

Αλλάζουν τα δεδομένα για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός Η1Ν1 να επιζήσει της διαδικασίας ψύξης και να εξακολουθεί να υπάρχει στο κατεψυγμένο κρέας.
Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΠΟΥ αρχικά είχαν δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, ωστόσο την Τετάρτη ο οργανισμός συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν το χοιρινό κρέας που έχει μολυνθεί από τον ιό Η1Ν1.Σύμφωνα με τα Νέα, ο διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας Τροφίμων του ΠΟΥ, Γιόργκεν Σλουντ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο οργανισμός εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.«Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τους ιούς. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε μολυσμένο, είτε από ιούς είτε από άλλους μικροοργανισμούς, κρέας, καθώς υπάρχει πιθανότητα διασποράς του ιού στο περιβάλλον- στο πάσο της κουζίνας, στο τραπέζι, στα χέρια - και άρα να μεταδοθεί και στον άνθρωπο», δήλωσε ο κ. Σλουντ.Στο μεταξύ, δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε στην Ολλανδία, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.
Πρόκειται για μια 53χρονη γυναίκα, η οποία είχε επιστρέψει στη χώρα στις 30 Απριλίου, με πτήση από το Μεξικό.Η Σουηδία επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης, ενώ δεύτερος θάνατος καταγράφηκε στις ΗΠΑ εξαιτίας του ιού.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.500 σε συνολικά 23 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: