Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΔΝΤ: Οδεύει προς πτώχευση η Ελληνική Οικονομία

Φόβους για πτώχευση της Ελληνικής Οικονομίας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στη χώρα μας και συναντάται με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερισία,το ΔΝΤ κάνει λόγο για τεράστιο δημοσιονομικό χρέος, έλλειμμα – μαμούθ που πρέπει να περιοριστεί και έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επετηρίδα για την ανταγωνιστικότητα που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες,η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη από τις τελευταίες χώρες στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος μπορεί να ξεπεράσει το 2010 το 110% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι δυνατόν να αποκλιμακωθεί τουλάχιστον μέσα στο τρέχον έτος,και αναμένεται να ξεπεράσει το ποσοστό του 2008 που ανερχόταν στο 5%.
Το ΔΝΤ προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου η ελληνική οικονομία να μην οδηγηθεί στην πτώχευση.Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι η κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών,πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα,μεταρρύθμιση του αναποτελεσματικού φορολογικού συστήματος αλλά και αλλαγή του ασφαλιστικού, προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στα ταμεία.
Στοιχεία για το έλλειμμα από την ΤτΕ
Κατά 855 εκατ.ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος,και διαμορφώθηκε στα 2.706 εκατ. ευρώ.Παράλληλα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα 514 εκατ.ευρώ,και διαμορφώθηκε στα 1.093 εκατ.ευρώ,κυρίως λόγω της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών,εκτός καυσίμων και πλοίων.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 208 εκατ.ευρώ,κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 152 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: