Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Σε ύφεση η Γαλλία – Ιστορική υποχώρηση για το γερμανικό ΑΕΠ

Σε ύφεση εισήλθε επίσημα η γαλλική οικονομία,με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2009.Ωστόσο αναθεώρηση των μεγεθών του 2008,δείχνει ότι στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από τον Οκτώβρη του 2008.Παράλληλα,τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη μεταπολεμική ιστορία της (3,8%) ανακοίνωσε την Παρασκευή,η Γερμανία,για το πρώτο τρίμηνο του 2009.Όσον αφορά τις δυσμενείς εξελίξεις στη γαλλική οικονομία,η στατιστική υπηρεσία της χώρας,ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2009,ακολουθώντας άλλο ένα τετράμηνο συρρίκνωσης κατά 1,5% (το τέταρτο του 2008).
Η Γαλλία είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 0,1%,ωστόσο τα νεώτερα αποτελέσματα που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία ΙΝSEE δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% εκείνο το τρίμηνο, ύστερα από συρρίκνωση κατά 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, είχε δηλαδή ουσιαστικά δηλαδή εισέλθει σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2008.
Συρρικνώθηκε κατά 3,8% το γερμανικό ΑΕΠ
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μεταπολεμική της ιστορία σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009,με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να συρρικνώνεται κατά 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας,πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1970,οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή και οφείλεται κατά πολύ στην ραγδαία μείωση των γερμανικών εξαγωγών.
Σε ετήσια βάση,η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%,έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου,ενώ πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η Αυστρία,ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ανέρχεται στο 3,6%.
Την ίδια στιγμή,συρρίκνωση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ανακοίνωσαν η Ολλανδία (με ποσοστό ρεκόρ 4,5% από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο),η Ιταλία (2,8%),η Τσεχία (3,4%),η Ουγγαρία (2,3%) και η Ρουμανία (2,6%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: