Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Τι πρέπει να προσέχουμε για τη γρίπη των χοίρων

Ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους,τα πτηνά και τους ανθρώπους.Oι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο,με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών.
Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς,που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις,ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών.
Τι είναι η γρίπη των χοίρων
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα μεταδοτική,οξεία,μεταλλαγμένη αναπνευστική ασθένεια.Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα,καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή.Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο,με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη,με ξαφνική εμφάνιση πυρετού και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα,ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και διάρροια.Ωστόσο,η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται από την ασυμπτωματική μόλυνση έως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη,μέσω της εποχιακής επιτήρησης γρίπης.
Επομένως,η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.
Πώς μολύνονται οι άνθρωποι
Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο,οι άνθρωποι μολύνονται από τη γρίπη των χοίρων κατόπιν επαφής με μολυσμένους χοίρους.
Έχει υπάρξει δευτερογενής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο,όμως έχει εμφανιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις,ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η μετάδοση του ιού μέσω κατανάλωσης χοιρινού κρέατος.Ο ιός σκοτώνεται στις θερμοκρασίες 70 βαθμών Κελσίου, δηλαδή στις θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Μέτρα προφύλαξης
Οι ταξιδιώτες προς τις περιοχές,όπου ευδοκιμεί ο ιός,θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες βασικές προφυλάξεις,που αφορούν στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.Τα μέτρα αυτά συνίστανται στην αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς,σε περίπτωση ασθένειας,παραμονή στο σπίτι ώστε να προληφθεί η μετάδοσή της,κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν κάποιος φταρνίζεται,ώστε να προφυλάξει τους γύρω του, συχνός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και νερό και αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα και τα μάτια,καθώς τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω μολυσμένου υλικού,που μπορεί να ακουμπήσει κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: