Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Αυξάνει ο αριθμός των Ευρωπαίων που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν

Αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων που προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές,απομακρύνοντας την ανησυχία των Βρυξελλών για ρεκόρ αποχής από τις κάλπες.Συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση που έδειχνε ότι μόλις το 31% των Ευρωπαίων προτίθεται να ψηφίσει,ενώ το 19% δήλωνε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες,πλέον σε ποσοστό 43%,οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές,το 6% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι «πιθανό» και το 10% ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των κρατών-μελών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις επερχόμενες ευρωεκλογές.Σε ποσοστό 66% οι Έλληνες δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν,ενώ μόλις το 8% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει.Ακολουθούν η Ιρλανδία(66%) και το Βέλγιο(64%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Ρουμανία – μόλις 30% των πολιτών προτίθεται να ψηφίσει - η Τσεχία(24%) και η Σλοβακία(16%).
Αύξηση παρουσιάζει και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις ευρωεκλογές με το 53% να δηλώνει ενδιαφέρον έναντι του 44% που δηλώνει αδιάφορο.Στην συγκεκριμένη ερώτηση, την πρωτιά κατέχουν η Ιρλανδία και η Μάλτα, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση.
Σχετικά με το κριτήριο επιλογής του κόμματος που θα ψηφίσουν,μόλις 33% των Ελλήνων λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της «ευρωπαϊκής εμπειρίας».
Καλά ενημερωμένοι είναι μόνο το 41% των Ευρωπαίων πολιτών,ενώ την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών γνωρίζουν μόλις το 49% των πολιτών.
Πρώτη ψήφος για 100.000 18άρηδες
Με έντονη την ανάμνηση των γεγονότων του Δεκεμβρίου,το άγχος των πανελληνίων και μια δικαιολογημένη,ίσως,άγνοια,καθώς οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν ούτε δημοτικές εκλογές - όπου ενδεχομένως στο ψηφοδέλτιο υπάρχει και κάποιος γνωστός και γείτονας - ούτε εθνικές - στις οποίες υπάρχει συνήθως μια οικογενειακή επιρροή αλλά και περισσότερη ενημέρωση.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή»,νέοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι «τα γεγονότα του Δεκεμβρίου μας έκαναν να σκεφτούμε πολλά και μετά οι εκλογές στα Πανεπιστήμια μας έκαναν να συζητήσουμε περισσότερο»,δεν είχαν,ωστόσο,το χρόνο να το ψάξουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,η πρώτη ψήφος είναι συνήθως εντελώς διαφορετική, περισσότερο βιαστική και λιγότερο περίεργη και διεισδυτική από όλες όσες θα ακολουθήσουν.
Οι νέοι ψηφοφόροι κάθε τετραετία αντιπροσωπεύουν το 3% περίπου του εκλογικού σώματος.Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα αντιπροσωπεύσουν μόλις το 1,2%

Δεν υπάρχουν σχόλια: