
Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα προσπαθεί γενικότερα να κατανοήσει ποια ζωικά είδη προσαρμόζονται καλύτερα στις πόλεις.Όπως φαίνεται,η ικανότερη προσαρμογή σε ένα αστικό περιβάλλον γίνεται από ένα πουλί ή άλλο ζώο που έχει καλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον του,ειδικά όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι φωλιές του.
Οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν ότι ακόμα κι ένα ωδικό πτηνό όπως ο μίμος ο πολύγλωσσος,επιδεικνύει τέτοια ικανότητα αντίληψης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ικανά για κάτι τέτοιο μόνο πουλιά,όπως το κοράκι και τον παπαγάλο,που θεωρούνται έξυπνα και μπορούν να ξεχωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους από έναν ξένο.
Τα προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει ότι άλλα πουλιά μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο άτομα ή τις φωτογραφίες τους,αν επρόκειτο να πάρουν τροφή για ανταμοιβή. Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έδειξε ότι αυτό το είδος κοτσυφιού,που μάλιστα δεν είναι καν κατοικίδιο, αλλά ζει στη φύση, μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον που απειλεί τη φωλιά του,ακόμα και αν αυτός είναι ντυμένος με διαφορετικά ρούχα (όπως επίτηδες έκαναν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πειράματος)ή πλησιάζει από διαφορετική κάθε φορά κατεύθυνση.Μπορούσαν μάλιστα να ξεχωρίσουν τον άνθρωπο που είχαν…σταμπάρει και να κάνουν απειλητικές βουτιές πάνω από το δικό του μόνο κεφάλι,ακόμα κι όταν δίπλα του υπήρχαν πολλοί άλλοι περαστικοί και μάλιστα αφού τον είχαν δει μόλις δύο φορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου