Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Αρνί ή κατσίκι;

Το αρνί και το κατσίκι δημιουργούν το κύριο διατροφικό δίλημμα αυτής της περιόδου.Ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και των δύο.
Αρνί
Δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση,ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας,αφού τα 100 γρ.αρνιού έχουν 375 θερμίδες.
Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος,το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι.
Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες,οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα.
Δυναμώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη,βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.
Κατσίκι
Έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί,αφού τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες.
Είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10,η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη,προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Περιέχει L-καρνιτίνη,η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια,όπου μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση).
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA),το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: