Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Νέα ελπίδα για την καταπολέμηση του AIDS

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια τεχνική που ίσως τελικά οδηγήσει στην εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού του AIDS.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά αντισώματα,τα οποία μετέφεραν στο σώμα μαϊμούδων μέσω ενός άλλου βοηθητικού ιού. Αυτό το συνθετικό ανοσοποιητικό μόριο μπόρεσε να προστατεύσει τα πειραματόζωα τόσο από το AIDS,όσο και από μια ζωική παραλλαγή του, τον ιό SIV.
Είχαν προηγηθεί ανάλογα πετυχημένα πειράματα σε ποντίκια.
Τα υπάρχοντα φάρμακα κατά του AIDS είναι συχνά ακριβά, έχουν παρενέργειες και μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Έτσι,οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόνη ελπίδα ελέγχου παγκοσμίως του AIDS (που έχει μέχρι τώρα σκοτώσει περίπου 25 εκατ.ανθρώπους από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ενώ σήμερα 33 εκατ.άτομα υπολογίζεται ότι είναι φορείς) θα είναι η ανακάλυψη ενός εμβολίου.
Όμως μέχρι σήμερα αρκετές απόπειρες να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο κατά του ιού του AIDS, έχουν αποτύχει,μεταξύ άλλων επειδή οι άνθρωποι συνήθως δεν δημιουργούν φυσικά αντισώματα κατά του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: