Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΚΟ: Όλα στο σφυρί - αλλά οι φόροι - φόροι σε μισθωτούς και συνταξιούχους

H κυβέρνηση, μέσω απόφασης του Yπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία καταργείται το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται να κατέχει το ελληνικό δημόσιο σε επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικού χαρακτήρα. Tο ποσοστό αυτό ήταν ανάλογα με την επιχείρηση, 50% συν μία μετοχή ή καταστατική μειοψηφία 33,3%.
Eτσι, στο εξής το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να πουλήσει ακόμη και το σύνολο των μετοχών στις επιχειρήσεις που έχει συμμετοχή και ο έλεγχος της αγοράς θα διενεργείται με τη δημιουργία Pυθμιστικών Aρχών εκεί που δεν υπάρχουν. Στην απόφαση περιλαμβάνονται εταιρείες «ταμπού», όπως η ΔEH, αλλά και οι «ναυαρχίδες» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως τα EΛ.ΠE. και ο OΠAΠ.
H απόφαση αυτή αποτελούσε συμβατική υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου και η χρονική στιγμή που επιλέγεται μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού σε λίγες ώρες φτάνουν στην Aθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. H κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και δεδομένου ότι δεν προλαβαίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρώσει κάποια πώληση-σταθμό, επιλέγει να στείλει τα μηνύματά της με αυτό τον τρόπο.
Παρεμβάσεις
Tο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα άρουν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για την προώθηση σειράς αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, χθες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Oικονομικών, με απόφαση του Yπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Nομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε EΛΠE, ΔEH, OΠAΠ, OΔIE, EYΔAΠ, EYAΘ, EΛTA, Oργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Aλεξανδρούπολης, Bόλου, Eλευσίνας, Hγουμενίτσας, Hρακλείου, Kαβάλας, Kέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Pαφήνας.
Eπίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία PΑΕ, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, μήνυμα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την κατεπείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων έστειλε χθες από τη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τους Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη οι οποίοι θα στελεχώνουν και τυπικά στο εξής, μετά την έκφραση γνώμης της Επιτροπής, τις επιτελικές θέσεις του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Eπίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία PΑΕ, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, μήνυμα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την κατεπείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων έστειλε χθες από τη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τους Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη οι οποίοι θα στελεχώνουν και τυπικά στο εξής, μετά την έκφραση γνώμης της Επιτροπής, τις επιτελικές θέσεις του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Γ. Στουρνάρας
Την ίδια στιγμή, άφησε διακριτές αιχμές για τη χρονοτριβή που διαπιστώνεται εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας της κυβέρνησης, χωρίς πάντως να υποδείξει επιλεκτικά κάποιους συναδέλφους του, ενώ έσπευσε να διαλύσει και κάθε υποψία «άνωθεν εμπλοκής», λέγοντας χαρακτηριστικά «στον δικό μου χώρο δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, ούτε και έχω κάποιου είδους παρεμβάσεις. Αντίθετα, δεν μας φτάνει ο χρόνος και τρέχουμε να προλάβουμε». Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, «η ακινησία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» και αφού, σχολίασε ότι στο υπουργείο του «δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ύπνο», διαπίστωσε ότι «οι υπουργοί, έχουν στα χέρια τους όλα τα αναγκαία εργαλεία να προχωρήσουν. Αρκεί όμως να μη φοβούνται το πολιτικό κόστος».
Επισήμανε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι το όχημα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά για την τόνωση της ανάπτυξης επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι «για κάθε 1 ευρώ που θα μπαίνει στη χώρα θα επενδύονται άλλα τρία, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο στο ΑΕΠ που θα αυξάνεται κατά 0,5% σε ετήσια βάση όσο και στην αγορά εργασίας όπου αναμένεται η δημιουργία 150.000 νέων θέσεων». Στη σύντομη παρέμβασή του, εξάλλου, έδειξε ότι επιμένει στην πρόταση που είχε εισηγηθεί παλαιότερα από κοινού με τον Στ. Μάνο για την προσφυγή σε δανεισμό με εγγύηση δημόσια περιουσία. «Στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και άλλα χρήματα και τα ξένα Κοινοβούλια αρνηθούν να τη χρηματοδοτήσουν, τότε η πρόταση αυτή παραμένει, έστω εν υπνώσει, πάνω στο τραπέζι και ίσως να χρειαστεί», είπε.
Εφικτός στόχος έσοδα 19 δισ. από αποκρατικοποιήσεις
Η νέα ηγεσία του Ταμείου άφησε κομψά να φανεί η σύγχυση που υπήρχε, αφού προσδιόρισε ως πρώτη αρχή της «τη διαμόρφωση ξεκάθαρης πολιτικής πρότασης» για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, με διαφάνεια και έλεγχο σε κάθε στάδιο. «Θα διαμορφώσουμε επίσης μια σαφή και τυποποιημένη διαδικασία, ενώ βασικό μέλημα θα είναι να εντοπίσουμε τα βαρίδια που έχουν οι εταιρείες ώστε να καταστούν ελκυστικές» ειπώθηκε επ' αυτού.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει επειγόντως το «μη λειτουργικό» επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να περιοριστεί σε μη εκτελεστικά καθήκοντα, διαβεβαίωσε ότι καμία αποκρατικοποίηση δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς τις αναγκαίες συναινέσεις, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις περί «ξεπουλήματος της χώρας».
Κλίμα
Τα δύο στελέχη συμφώνησαν επίσης στην εκτίμηση ότι ο στόχος για έσοδα της τάξης των 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 είναι απολύτως εφικτός, υπό την προϋπόθεση, όμως, όπως πρόσθεσαν δείχνοντας προς την πλευρά της κυβέρνησης, ότι θα είναι κατάλληλο και ευνοϊκό το επιχειρηματικό κλίμα. Αναφορικά με το σημαντικό χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν, δήλωσαν μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν εταιρείες του Δημοσίου που το αντικείμενό τους έχει «πεθάνει» και συνεπώς δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον.
Για τις άλλες που το ενδιαφέρον είναι μεγάλο εξαιτίας της αξίας τους, η διαδικασία δεν θα γίνει με τις χαμηλές σημερινές αποτιμήσεις, αλλά θα εισαχθούν μηχανισμοί που αφενός θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα το ελληνικό δημόσιο από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν ενώ, αφετέρου, οι επενδύσεις σε υποδομές θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της χώρας».
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησαν ότι προτού παραχωρηθούν δημόσιες αξίες, όπως λιμάνια, αεροδρόμια ή οι εταιρείες ύδρευσης θα λειτουργούν ήδη οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες θα επιβλέπουν εάν τηρούνται οι υποχρεώσεις των επενδυτών για συντήρηση των δικτύων, πρόσθετες επενδύσεις και θα διασφαλίζουν τον δημόσιο έλεγχο.
Το Ελληνικό και τα ευχολόγια
Σχολιάζοντας τις αρνητικές συνέπειες της βραδυπορίας που παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Τ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε στους βουλευτές ότι «τα δικαιώματα του Ελληνικού μειώθηκαν στο 50% της αξίας που θα είχαν αν η επένδυση είχε δρομολογηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα».
Ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης πρόσθεσε με τη σειρά του ότι η προσδοκία είναι να αποφέρει το πρώην αεροδρόμιο 6 δισ. σε επενδύσεις, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη κιόλας ημέρα θα δημιουργηθούν 9.000-10.000 νέες θέσεις εργασίας. Το να γίνει πάρκο μια τόσο μεγάλη έκταση είναι ευχολόγιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: