Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τρόικα ζητά "αίμα" και απολύσεις τώρα. Οι επιφυλάξεις

Η Τρόικα δεν πίθεται! Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πείθονται από τη νέου τύπου εφεδρεία, όπως και αν έχει “βαφτιστεί”. Βάζουν κάτω τα δεδομένα και βλέπουν ότι για 35.000 άτομα είτε η πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε η μείωση αποδοχών στο 60% μέσω καθεστώτος διαθεσιμότητας δεν μειώνουν τα έξοδα του κράτους όσο απαιτείται.
Αυτό οδήγησε και πάλι τη συζήτηση στο θέμα των απολύσεων προσωπικού.
Με νόημα έδειξαν προς τις θέσεις των οργανισμών, που κλείνουν, αλλά και προς το μέρος των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Σε δεύτερη φάση θα μείνουν εκείνοι που μέσω αξιολόγησης θα πάρουν χαμηλό βαθμό.
Το «ψαλίδι» σε συντάξεις και το «τσεκούρι» στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται μεγάλο, με τα περισσότερα δημοσιονομικά ισοδύναμα να μη γίνονται δεκτά από την Τρόικα και την κυβέρνηση να μην μπορεί σε μια τέτοια εξέλιξη να… «χρυσώσει το χάπι» στους φορολογούμενους για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές απαιτούν ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην υπάρχουν ασάφειες.
βάζουν κάτω τα δεδομένα και βλέπουν ότι για 35.000 άτομα είτε η πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε η μείωση αποδοχών στο 60% μέσω καθεστώτος διαθεσιμότητας δεν μειώνουν τα έξοδα του κράτους όσο απαιτείται.
Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μπορούν από την μείωση του προσωπικού μέσω της συγχώνευσης των οργανισμών δεν απόδοσε αφού έχει αποδειχθεί ότι δεν μειώνονται οι θέσεις στο Δημόσιο και άρα τα σχετικά έξοδα που απαιτούν.
Παράλληλα απαίτησαν άμεσες ενέργειες μείωση των θέσεων στο Δημόσιο και όχι μέσω της χρονοβόρας όπως τη χαρακτήρισαν διαδικασίας της αξιολόγησης του προσωπικού.
Τονίζουν πως ήδη η Ελλάδα βρίσκεται 15.000 θέσεις... πίσω. Οι 15.000 απολύσεις που είχαν απαιτηθεί ως τα τέλη του 2012 βλέπουν ότι δεν γίνονται και έτσι μοίρασαν άλλη μια κόκκινη κάρτα.
Οι δανειστές ζητούν εξειδίκευση των μέτρων διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν και να ζητηθούν άλλα μέτρα. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν άμεσα σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα "αγκάθια" είναι δύο - η εργασιακή εφεδρεία και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Ειδικότερα, οι δανειστές θεωρούν «επικίνδυνα» ως προς την απόδοσή τους:
τα προβλεπόμενα έσοδα 400 εκατ. για τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω αύξησης της ύφεσης και της ανεργίας
τα έσοδα από ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται η εφαρμογή τους από 1/1/2013 (όπως η ειδική εισφορά ΟΑΕΕ).
Εκτιμάται ότι η απόσταση μεταξύ των εκτιμήσεων της Τρόικας και των στοιχείων που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά για το χρήμα που θα εισρεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, οι δανειστές διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις:
στις περικοπές στον χώρο της Υγείας: το «ψαλίδι» στις φαρμακευτικές δαπάνες, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο ΕΟΠΠΥ χρωστά τεράστια ποσά στους φαρμακοποιούς, δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, αφού εκατ. ασφαλισμένοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Οι αναφορές για έλλειψη σε φάρμακα και υλικά σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος πληθαίνουν καθημερινά, καθιστώντας εξαιρετικά ακόμα δυσκολότερη την εφαρμογή των συγκεκριμένων περικοπών.
στις μειώσεις των αμυντικών δαπανών: το ύψος τους αγγίζει τα 517 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν αδύνατο να τεθούν σε ισχύ, καθώς οι «καμπάνες» από αθέτηση πληρωμών και συμφωνιών με τους προμηθευτές θα είναι πολλαπλάσιες.
στις προβλέψεις για περικοπή καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα κατά 750 εκατ. ευρώ - οι μνήμες από τα δημοσιεύματα για τη μη εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με πρωτοβουλία των διοικήσεων τους, αποτυπώνουν το κλίμα δυσπιστίας της Τρόικας για την απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου
στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το παρελθόν του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού είναι «αμαρτωλό», επομένως οι προβλέψεις για εισπράξεις που θα φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ δημιουργούν προς το παρόν μεγάλα ερωτήματα.
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξήγησε ότι η είσπραξη εσόδων έχει βελτιωθεί θεαματικά (2,7 δισ. από φόρους εισοδήματος έναντι αρχικών προβλέψεων 2,1 δισ. ευρώ), ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, όσο η «φορο-καταιγίδα» παραμένει πάνω από τα κεφάλια των μισθωτών και συνταξιούχων, η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται να καλυφθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: