Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τι έπαθε το wikileaks.org, πού είναι τώρα και τι στο διάβολο σημαίνει DDOS ATTACK...

Από σήμερα το πρωί όποιος προσπάθησε να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Wikileaks έβλεπε ένα μήνυμα λάθους που τον ενημέρωνε ότι το «wikileaks.org» δεν υπάρχει καν σαν όνομα. Αυτό ήταν το 3ο χτύπημα αλλά και το πιο ανησυχητικό αυτή την εβδομοάδα.
Την Κυριακή το βράδυ, οπότε και έγινε η δημοσίευση των 250.000+ διπλωματικών τηλεγραφημάτων η ιστοσελίδα δέχτηκε την πρώτη Denial of Service επίθεση1. Το WikiLeaks αναζητώντας μεγαλύτερο Bandwitdh αποφάσισε να μετακινηθεί στο Cloud Hosting2 του Amazon.com. Ωστόσο λίγες ώρες μετά...
ξεκίνησε η δεύτερη (και μεγαλύτερη) επίθεση. Αυτή τη φορά επιλέχτηκε η μέθοδος του Distributed Denial of Service3 και φαίνεται ότι η υπολογιστική ισχύς της συνδυασμένης επίθεσης ήταν αρκετή ώστε να αφήσει το WikiLeaks.org για αρκετές ώρες offline. Η Amazon υποκύπτοντας στις πιέσεις Αμερικάνων πολιτικών αποφάσισε τελικά να εκδιώξει από τους server της την ιστοσελίδα (ενώ αν ήθελε θα μπορούσε να «ανοίξει» τα κανάλια της και να ακυρώσει την επίθεση των hacker, που πλέον θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα «καύσιμα»).
Μετά και από αυτή την εξέλιξη το wikileaks.org μεταφέρθηκε στον παλιό-καλό Σουηδικό provider και όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά μέχρι σήμερα το πρωί οπότε ξαφνικά το site εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για κάποια επίθεση από υποχθόνιους hackers αλλά από κυρίους με κουστούμια, γραβάτες και ακριβές business cards. Η εταιρία EveryDNS.net, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής DNS Services4 αποφάσισε την διαγραφή του wikileaks.org από την βάση της επειδή σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «το ενδιαφέρον των Hackers μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μισό εκατομμύριο πελάτες της». Το επιχείρημα δε χαίρει ιδιαίτερης λογικής και είναι ανάλογο του να σου παίρνουν το αυτοκίνητο επειδή οι κλέφτες αυτοκινήτων μπορεί να μπερδευτούν και νομίζοντας ότι κλέβουν το δικό σου να πάρουν του γείτονα.
Χωρίς όνομα πια και μέχρι να βρεθεί ένας αξιόπιστος καταχωρητής το WikiLeaks.org συνεχίζει την πορεία του χρησιμοποιώντας μια στατική IP5. Η ανοιχτή φιλοσοφία του διαδικτύου ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι κάθε φορά που κάποιος έξυπνος θα κόβει ένα κεφάλι το WikiLeaks θα πετάει άλλα 5. Ωστόσο ο κεντρικός έλεγχος της ονοματοδοσίας και τον παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις είναι ανησυχητικός. Ο Μπάρακ Ομπάμα, κάτοχος του Nobel ειρήνης -και άρα κατά κάποιο τρόπο «συνάδελφος» του Λιου Σιαο Μπό- πριν από λίγους μήνες είχε κατακρίνει την Κίνα για την τακτική του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου που περιλαμβάνει και τον αυστηρό έλεγχο της διαδικτυακής πληροφορίας. Σήμερα η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να αποδεσμεύσει το λόγο από τη λογική.
Μέχρι νεοτέρας μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα του wikileaks στη διεύθυνση:
http://213.251.145.96/cablegate.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: