Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Όλο και πιό κοντά στην πτώχευση

Τις τελευταίες ημέρες όλη η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από νέες φήμες και σενάρια για τις επερχόμενες εξελίξεις στην οικονομία. Σε αυτό έχει συμβάλει καταλυτικά η πλήρης αναξιοπιστία της κυβέρνησης που δεν μπορεί και ίσως δεν θέλει να πει μια κουβέντα που θα παραμείνει σε ισχύ παραπάνω από 24 ώρες.
Λες και υπάρχει κάποιο μυστηριώδες τάμα μόλις ειπωθεί οποιαδήποτε προφητεία η κυβέρνηση τη διαψεύδει και την εφαρμόζει πανηγυρικά τις επόμενες είκοσι μέρες.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό σε σημείο πανικού στους πολίτες που έχουν φτάσει σε σημείο να πιστεύουν οτιδήποτε χωρίς να μπορούν να αμυνθούν.
Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι η συνεχής αναδιανομή εικασιών ιστοριών και σεναρίων που αποδυναμώνουν κάθε ελπίδα της οικονομίας να βρει εκ νέου τον βηματισμό της.
Μετρήστε απόψεις της τελευταίας εβδομάδας.
Α. Τα νούμερα δεν βγαίνουν οπότε σύντομα η χώρα θα αναγκαστεί σε αναδιάθρωση του χρέους. Το αναφέρει και η citybank αλλά και απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στην Αυστρία. Οι επιπτώσεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι οδυνηρές για τους Ελληνες πολίτες και τα κράτη της ευρωζώνης. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι φαντασιώσεις.
Β. Αλλαγή της ισοτιμίας ηλεκτρονικά. Είναι η γνωστή υποτίμηση εκσυγχρονισμένη. Νεα διάψευση από τους τραπεζίτες. Ωστόσο οι παλιοί έλεγαν ότι υποτίμηση και ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται..
Γ.Η διαγραφή μέρους του χρέους από την ΕΚΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο καλό για την Ελλάδα αλλά που δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση η Γερμανία..
Την ίδια ώρα τράπεζες που έστελναν τους πελάτες τους να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα τώρα ζητούν μίνιμουμ κεφάλαιο 500.000 ευρώ ενώ κορυφαίο στέλεχος της ίδιας τράπεζας προτείνει μεγαλύτερα επιτόκια για να μην αποσύρουν τα χρήματα τους μεγαλοκαταθέτες.
Σε άλλη τράπεζα ο μεγαλομέτοχος ζητά να γνωρίζει οnline την θέση της τράπεζας ενώ σε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες οι εξαγορές συμβολαίων έπιασαν ταβάνι..
Ολα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα βρίσκεται σε νευρική κρίση και η στάση του πολιτικού συστήματος σίγουρα δεν βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: