Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Καψόνια και αυθαιρεσία αξιωματικών...

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Ναύπλιο οι αγώνες των φαντάρων φέρνουν αποτελέσματα.
Παλιές και νέες καταγγελίες για το νερό έφεραν την ιεραρχία σε θέση άμυνας. Εκεί που παλιότερα δε έδιναν δεκάρα για το τι πίνουμε, τώρα οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αναρτημένα σε κάθε λόχο. Μια πραγματικά ευχάριστη εξέλιξη αφού ξεμπερδεύουμε από αυτή την αβεβαιότητα που έχει σχέση με ότι πιο απαραίτητο για τη ζωή.
Νίκη είναι και το ζεστό νερό στα μπάνια. Τις πρώτες μέρες ζεστό νερό υπήρχε μόνο για τους πρώτους τυχερούς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φαντάρων στις...
συνεντεύξεις με τους ανωτέρους δε φοβήθηκε μήπως χαρακτηριστεί, μήπως σταμπαριστεί και ανέφερε το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύθηκε αμέσως.
Μια τέτοια στάση φυσικά δεν οφείλεται στην ευαισθησία του διοικητή. Που ήταν αυτή παλιότερα; Καίγεται η γούνα τους με τη δημοσιότητα γι' αυτό και τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα πριν εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
Όσο όμως και να τρέχουν δε μπορούν να δικαιολογήσουν τα άπειρα λάθη στη διανομή των στρατιωτικών ειδών. Η αλληλεγγύη των φαντάρων έδωσε τη λύση, μιας και με δική μας πρωτοβουλία δεκάδες ανταλλαγές έσωσαν μια κωμικοτραγική κατάσταση.
Εκεί που οι στρατευμένοι άρχισαν σιγά σιγά να μαθαίνουν τα δικαιώματά τους αυτοί που αγνοούν σκόπιμα ή εσκεμμένα είναι οι αξιωματικοί. Ο ανθυπολοχαγός Αργυρίου μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι απαγορεύεται η ανάγνωση εφημερίδων. Απαγορεύεται δηλαδή η επαφή των φαντάρων με την κοινωνία και τον έξω κόσμο με μια διαταγή που σύμφωνα με τον ανθυπολοχαγό αποτελεί χουντικό κατάλοιπο!
Προς αποκατάσταση της αλήθειας επιτρέπεται η προσωπική ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου ή εντύπου. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι η αστεία απαγόρευση της διακίνησης αυτών. Λες και υπάρχει περίπτωση να αρνηθούμε να δώσουμε σε κάποιο συνάδελφό μας ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα. Ίσα ίσα που θα διακινήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο ό,τι περιέχει απόψεις, πολιτισμό, ενημέρωση ως μια ακόμη άμυνα στη σαπίλα της χακί ισοπέδωσης.
Τέλος δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε κάθε καψόνι σε κάθε απόπειρα συλλογικής τιμωρίας σαν το περιστατικό που συνέβη στον 3ο λόχο. Ολόκληρος ο λόχος βγήκε βιαίως για αναφορά στις τρεις το βράδυ επειδή χάθηκαν κάτι μπουκάλια. Προσοχή- ανάπαυση μέχρι κάποιος να ρουφιανέψει το μεγάλο έγκλημα. Κατά τα άλλα η πρόθεση των αξιωματικών δεν ήταν να τιμωρήσει αλλά να μάθουν τι έχει γίνει λες και το να τραβιέσαι μες την άγρια νύχτα δεν είναι καψόνι αλλά βόλτα αναψυχής.
Η απαγόρευση των καψονιών, η τήρηση του ελεύθερου χρόνου και του χρόνου ανάπαυσης στο πρόγραμμα αλλά κυρίως η αξιοπρέπεια που έχει διαμορφωθεί στους νεολαιίστικους και εργατικούς αγώνες μας υποχρεώνουν να αρνηθούμε κάθε είδους παρόμοια μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: