Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κάτω από τα επίπεδα του 1984 οι μισθοί! Η Ελλάδα "πίσω"

H Ελλάδα γυρίζει 26 χρόνια πίσω… Δυστυχώς δεν είναι τίτλος ταινίας ή βιβλίου αναδρομής στο (ρομαντικού) παρελθόν αλλά τα αποτελέσματα της κρίσης και του Μνημονίου στην ελληνική οικογένεια και τον Έλληνα εργαζόμενο.
Το συμπέρασμα από τα στοιχεία σοκ που έδωσε στη δημοσιότητα σε ημερίδα η ΓΣΕΕ είναι πραγματικά συγκλονιστικό: οι κατώτατοι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα προ του 1984!
Οι Έλληνες, λοιπόν, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να πληρώνουν τα αγαθά με τιμές του 2010 με τους ίδιους μισθούς που έπαιρναν πριν από 26 χρόνια!
Το πραγματικά σοκαριστικά –και ανησυχητικά- αυτά στοιχεία θέτουν αναμφισβήτητα τις βάσεις για μια νέα κοινωνική τάξη νεόπτωχων Ελλήνων και -το χειρότερο- το φαινόμενο (λόγω κρίσης και μέτρων του Μνημονίου) δείχνει να είναι κάθε άλλο παρά «περαστικό».
Σύμφωνα με επιστημονικό συνεργάτη της Συνομοσπονδίας, η μονομερής μείωση μισθών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δημιουργούν συνθήκες… μεσαίωνα με τη φτώχεια να βρίσκεται στο κατώφλι όλο και περισσότερων ελληνικών οικογενειών.
«Η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το οποίο φτάνει στο 14%» τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ η οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ...καθώς η χώρα μας είναι η έκτη της Ευρώπης των 27 με βάση το ποσοστό των πολιτών της που κινδυνεύουν να φτωχύνουν.
Στην ίδια ημερίδα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι 1/5 των ελλήνων πολιτών έχει εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: