Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ένα μήλο την ημέρα….

Η λαϊκή ρήση «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών που έχουν έρθει στο φως.Το μήλο, και ειδικότερα ο φλοιός του, περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και προάγουν τη δράση ενός ηπατικού ενζύμου απαραίτητου για την καύση του λίπους. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες αυτές μειώνουν τη δράση ενός άλλου ενζύμου υπεύθυνου για την αποθήκευση του λίπους, όπως έχει αναφερθεί και για τις κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι.
Επομένως, μπορούμε να πούμε πως το μήλο μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια κάποιου να χάσει βάρος. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν τους αρέσουν τα φρούτα και έτσι δεν καταναλώνουν προτιμώντας να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Θα τους απογοητεύσουμε γιατί παρόλο που υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες του μήλου εντούτοις οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι προτιμότερο να αποφύγει κάποιος τη χρήση τους και να προτιμήσει να καταναλώσει το ίδιο το φρούτο.
Πληθώρα ερευνητών έχουν μελετήσει και τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων και καρκίνου. Τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού είδαν πως η κατανάλωση μήλου μπορεί να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου.
Αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν για όλα τα φρούτα και όλες οι μελέτες λίγο ή πολύ ενισχύουν την κατανάλωση φρούτων. Για αυτό άλλωστε συστήνεται και η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων φρούτων. Μην ξεχνάτε πως στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, τα φρούτα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Εσείς τι φρούτο φάγατε σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: