Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Νεοκλασικά Κτίρια στο Άργος


ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Από τα ωραιότερα νεοκλασσικά κτίρια του 19ου αι., ανεγερθέν από τον Ι. Καποδίστρια (σημερινό Δημαρχείο). Το Άργος δεν ευτύχησε να γίνει η πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδος, όπως είχε προταθεί από πολλούς σημαντικούς πολιτικούς και μη, στις διεργασίες του 1833-1834 αφού ο πατέρας του Βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκος υπέδειξε την Αθήνα.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νεοκλασικό κτίριο του 1900 περίπου. Γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μέχρι το 1960. Κεντρικός σύνδεσμος διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων από και προς Αθήνα με άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Συγκρότημα στην πλατεία των στρατώνων σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα της Δημοτικής Αρχής, Ερνέστο Τσίλλερ που κτίστηκε το 1888. Ο τότε δήμαρχος της πόλης ήταν ο Σπήλιος Καλμούχος. Σήμερα στεγάζει κρεοπωλεία και άλλων ειδών μαγαζιά της πόλης.

ΜΕΓΑΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης. Οικοδομήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια το 1912, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Προορίζεται για πνευματικό κέντρο του Δήμου Άργους με την αποπεράτωση αναπαλαίωσης του.

ΜΕΓΑΡΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Μέγαρο όπου έζησε ο συγγραφέας και πολιτικός Σπυρίδων Τρικούπης (παππούς του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδος) κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σήμερα ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα η οποία σκέπτεται να το αξιοποιήσει αφού πρώτα το ανακαινίσει.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Νεοκλασσικό κτίριο που κατασκευάσθηκε το 1829 από τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία, σήμερα). Στο κτίριο αυτό συνήλθε η 5η Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων το 1831. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 16/6/1831 από τον Ι. Καποδίστρια και διδάσκαλος ήταν ο εκ Κρήτης Ν. Φανδρίδης, η δε μητέρα αυτού δίδασκε τα κορίτσια των πολιτών του Άργους (πρώτο αλληλοδακτικό σχολείο).

ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο στις βάσεις Ενετικού οικοδομήματος (1687-1715) προς στέγαση νοσοκομείου των Αδελφών του Ελέους, ανεγερθέν από τον Ι. Καποδίστρια για στρατώνες ιππικού. Επί τουρκοκρατίας μετεβλήθη σε αγορά και στέγασε το Ταχυδρομείο. Η κυβέρνηση του 1824 ψήφισε την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Άργος και αγοράσθηκε μεγάλο οικόπεδο, όπου αργότερα κτίσθηκαν οι στρατώνες ιππικού από τον Καποδίστρια.
ΠΗΓΗ:ΑΡΓΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: