Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Λαχανικά και παιδιά

Τα συμπεράσματα ομάδας Ελλήνων ερευνητών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να μην προκαλούν έκπληξη, ωστόσο πολύ λίγες μελέτες έχουν ερευνήσει τη σχέση μεταξύ παιδικού βάρους και διαιτητικών συνηθειών. Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες μίλησαν σε 1.138 παιδιά ηλικίας 9-13 ετών για τις διατροφικές τους συνήθειες και τις φυσικές δραστηριότητές τους και χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες αυτές για να αναγνωρίσουν πέντε γενικά μοτίβα δίαιτας και τρόπου ζωής.
Το πρώτο μοτίβο αφορούσε παιδιά που τρώνε «σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα και λαχανικά». Τα παιδιά αυτής της ομάδας είχαν υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, κάθονταν τακτικά στο οικογενειακό τραπέζι και απολάμβαναν μαγειρευτά φαγητά (ζεστά ή κρύα) το μεσημέρι και το βράδυ σε σύγκριση με τα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων. «Αστατη διατροφή με φαγητά φαστ-φουντ και γλυκά», «διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες», «άσκηση, φρούτα και λαχανικά», «σνακ, τύπου πρωινού γεύματα και σάντουιτς», είναι τα υπόλοιπα τέσσερα διατροφολογικά μοτίβα που εντόπισαν και μελέτησαν οι επιστήμονες.
Τα παιδιά της ομάδας αυτής είχαν σε γενικές γραμμές χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος καθώς και λεπτότερες μέσες και λιγότερο λίπος από τα συνομήλικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: